Linux Install Day – LID

Инсталација или подешавање Линукса од стране ЛУГоНС чланова.

Linux Install Day – LID се одржава у ЛУГоНС Лабораторији. Идеја је да Вам помогнемо да инсталирате Линукс или ако сте га сами инсталирали, подесимо колико је то у нашој моћи. За оне који се одлуче да им ми инсталирамо Линукс, добијају од нас инсталциони DVD или CD, уколико их имамо на лагеру.

Много пута су нас људи питали зашто бисмо хтели да поклонимо неком знање, па да разрешимо и ту мистерију. Нисмо мазохисти који воле да не наплаћују свој рад. Једноставно, ако желимо да радимо, (мислим на посао и запослење под Линуксом) морамо показати људима да овај оперативни систем није баук. Што више нас линуксоваца постоји, веће су шансе за посао у Линукс окружењу. Други разлог је што је лепо помоћи као што су и нама људи помагали да станемо на ноге са Линуксом.

Шта понети?

Прво, понети добру вољу и стрпљење и то под обавезно! Пошто је ЛУГоНС чланова релативно мало, не можемо гарантовати да ће ваша машина бити сређена прва. Од техничих захтева имамо само пар:

1. Ако доносите десктоп рачунар, понесите кућиште, монитор, тастатуру, миша и све каблове
2. На рачунару ОБАВЕЗНО направите једну празну, неформатирану партицију од бар 6GB

Проблем је у томе што ако донесете само неки део и успемо да га подесимо да ради са нашим хардвером, то није гаранција да ће вам тај део радити кад га однесете кући. Посебан проблем представља подешавање резолуције на монитору који није Ваш.

Шта очекивати?

Операбилан Линукс и разумну количину подршке. Шта под овим подразумевамо? Прво, да ће Ваш Линукс моћи да се подигне, да ћете Ви моћи да радите у њему у свим апликацијама које Вам инсталирамо и да ћете моћи да, ако пожелите, додате програме по Вашем избору са медијума који вам дамо. Што се тиче подршке, првенствено мислимо на форум и маилинг листе. Када кажемо „разумна количина“, мислимо на то да ћемо Вам свакако одговорити уколико знамо решење, а то подразумева да морате детаљно описати проблем.

Шта не очекивати?

Прво, да ће Вам баш свако парче хардвера беспрекорно радити (првенствено се мисли на dial-up модеме и хибридне графичке картице у неким лаптоповима). Због тога што компаније не желе да издају спецификацију хардвера, постоје потешкоће са појединим уређајима, мада већина ради беспрекорно. Друга ствар коју не треба да очекујете је „неограничена количина подршке“. Како нама ово није посао, не може се очекивати да Вам будемо увек на располагању и са одговорима на сва питања. Треће, инсталирање Линукса у разним виртуелниом машинама за Windows не подржавамо, пошто највећи број нас нема искуства са тим програмима (ми смо ипак Linux User Group, не Windows User Group). Такође, Wubi инсталација Убунтуа није подржана из истих разлога.

Пратите ЛУГоНС активности да би сазнали када се одржава Linux Install Day – LID.

[извор]