Xubuntu

Xubuntu је брз и лаган оперативни систем развијен од стране заједнице. Заснован је на Ubuntu-у и користи Xfce окружење радне површи у комбинација са “лаганим” (пажљиво одабраним) програмима.

Име Xubuntu је мешавина Xfce и Ubuntu. Xfce је назив за лагано окружење радне површи, док је Ubuntu назив најпопуларније GNU/Linux дистрибуције и значи „хуманост према другима“ у Zulu и Xhosa језицима.

Прво издање је требало да се појави кад и Ubuntu 5.10, 13. октобра 2005., што се нажалост није десило. Уместо тога Xubuntu се појавио као пакет под именом xubuntu-desktop који је инсталирао Xfce окружење радне површи на Ubuntu-у. Прво издање Xubuntu-а се појавило 1. јуна 2006. као званични признати дериват Ubuntu-a. Xubuntu прати исти систем именовања као и Ubuntu, и свако издање има кодно име, број верзије базиран на години и месецу издања. Xubuntu се активно развија и нова, унапређена издања се појављују редовно на сваких шест месеци.

Једноставан за коришћење, осмишљен је да олакша прелазак корисника са других оперативних система, омогућујући сличан распоред радне површине.

У питању је свеобухватан оперативни систем уз ког се достављају програми који омогућавају рад у свим сферама, и нуде најбоље што слободан софтвер у овом тренутку може да понуди. Xubuntu тежи да просечном кориснику обезбеди истовремено ажуран и стабилан оперативни систем.

Xubuntu са подразумеваним софтвером ће задовољити све који користе канцеларијске апликације, приступају интернету, воле да погледају неки филм и да слушају музику, те да се понекад поиграју. Све то Xubuntu ради савршено, поуздано и без застоја. Xubuntu има приступ до Ubuntu-ових програмских складишта дозвољавајући инсталирање било којих програма доступних из Ubuntu-а.

Инсталација дистрибуције Xubuntu је нешто најлакше што можете учинити. Можете га испробати (и користити) и без инсталације на хард диск, а можете га и инсталирати упоредо са постојећим оперативним системима које имате на рачунару.

Xubuntu је слободан, бесплатан и легалан за употребу и дељење, како код куће, тако и на послу. Увек је био и увек ће бити.

Системски захтеви

Минимални

Ако желите да испробате Xubuntu без инсталаирања на хард диск биће вам потребно бар 256MB радне меморије.

Ако желите да инсталирате Xubuntu на хард диск биће вам потребно минимално 512MB радне меморије и хард диск капацитета од минимум 6.1GB, односно треба вам минимум 6.1GB слободног простора на хард диску.

Препоручени

За опуштен рад на рачунару требаће вам 1GB радне меморије и хард диск не мањи од 20GB, односно минимим 20GB слободног простора на хард диску.

Програми

Xubuntu je оперативни систем који је одмах после инсталирања спреман за употребу пошто долази са преинсталираним програми који су вам довољни за свакодневни рад за рачунаром.

Графика
GIMP – обрада слика.
gThumb – прегледање слика.
Ristretto – прегледање слика.
Simple Scan – интерфејс за управљање скенером.

Интернет
Firefox – прегледање интернета.
Thunderbird – клијент е-поште.
Pidgin – клијент за размену порука.

Мултимедија
gmusicbrowser – аудио плајер.
Parole – видео плејер.
PulseAudio Volume Control – систем за контролу звука.
Xfburn – нарезивање дискова.

Канцеларија
AbiWord – обрада докумената.
Gnumeric – обрада табела.
Dictionary – речник.
Document Viewer – прегледање pdf докумената.
Orage – календар, планер, подсетник.

Систем
Gigolo – интерфејс за управљање везама са локалним и удаљеним системима.
Task Manager – надгледање процеса.

Изглед

Да би видели како Xubuntu изгледа посетите LinuxScreenshots.

Преузимање

Xubuntu је доступан бесплатно за преузимање преко интернета.
http://xubuntu.org/getxubuntu

Корисни линкови