LXLE Linux

Коначно неколико речи о LXLE-у, дистрибуцији коју користим већ око годину дана.

Како сам дошао до LXLE-а

Нећу се далеко враћати у прошлост (2005.) на моје прво инсталирање/коришћење Linux-а, почећу од дефинитивног преласка на Linux (2011.).

Прелазак са dial-up-а на бржи интернет wireless/adsl омогућио ми је и дефинитивни прелазак на Linux. Требало је изабрати дистрибуцију. Рачунар који и данас поседујем је добрих перформански и са те стране нисам имао ограничења. Избор је пао на Ubuntu који долази са Unity окружењем радне површи. За избор Ubuntu-а као мог примарног оперативног система понајвише је заслужна Локална заједница Ubuntu корисника. Доста дуго сам га користио у континуитету, успут испробавајући многе друге дистрибуције. Кроз тестирање небројених дистрибуција моје интересовање се усмерило на Debian и његове деривате, Ubuntu и његове деривате и Linux Mint. А што се тиче окружења радне површи на LXDE и Xfce.

Временом је расла жеља за променом радног окружење. Желео сам да пређем на неко окружење које је системски мање захтевно али да и даље останем у заједници Ubuntu корисника. Такође, радећи на промоцији Ubuntu-а и Слободног софтвера у локалу дошао сам до сазнања да су у употреби најзаступљенији рачунари са старијим хардвером тј. рачунари слабијих перфомански и да корисници рачунара лоше реагују на Unity. Све ово је кумовало да на крају пређем на Lubuntu.

Lubuntu је званични/признати дериват Ubuntu-а који долази са LXDE окружењем радне површи које је изузетно брзо и системски штедљиво. Lubuntu мање оптерећује CPU и користи мање RAM-а него други званични/признати деривати Ubuntu-а. Посебно је дизајниран за рачунаре са ниским хардверским спецификацијама тј. старије рачунаре, али то не умањује његову употребну вредност и на рачунарима са високим хардверским спецификацијама.

Lubuntu се показао као одлично решење, али како имам доста добар рачунар и како користим доста програма који не долазе преинсталирани са Lubuntu-ом почео сам потрагу за верзијом Lubuntu-a која би више одговарала мојим личним потребама. И убрзо сам нашао LXLE.

LXLE

Како би неки рекли, са потпуним правом, LXLE (LXDE eXtra Luxury Edition) је Lubuntu који дише пуним плућима. Од ионако прелепог Lubuntu-а LXLE је још лепши. Долази на DVD-у и неће вам бити потребно да додатно инсталирате неке програме, јер ова дистрибуција доноси скоро све што вам може затребати од програма.

LXLE је једноставно прерађен Lubuntu са другачијим циљевима. Заснива се само на Ubuntu LTS издањима како би обезбедио добру хардверску и софтверску подршку. Користи оптимизовано LXDE окружење радне површи. Развија леп, модерног изгледа, интуитивни десктоп који је лак и једноставан за коришћење.

Све је за похвалу, од избора програма, изгледа, понашања система у свакодневном раду. Свака част тиму који стоји иза ове дистрибуције.

Системски захтеви

Да би могли да користите LXLE минумум захтева је да имате рачунар са процесором Pentium 3, 512MB RAM-а и хард диском од 8GB слободног простора. За опуштенију употребу препоручује се рачунар са процесор Pentium 4 и 1GB RAM-а и више.

Програми

LXLE долази са великим бројем преинсталираних програма.

Прибор: Xarchiver, ClamTk, Weather, PCManFM, Gedit, Parcellite, Random Wallpaper, RoxTerm.

Игре: AisleRiot, Biniax-2, Chromium BSU, Criticalmass, Dreamchess, FloboPuyo, Gweled, Hearts, Hex-a-hop, Hexalate, Lbreakout & Ltris, Mahjongg, Mastermind, Mines, Numpty Physics, PipeWalker, Primrose, SolarWolf, Swell Foop, TeeWorlds, TorusTrooper.

Графика: Document Viewer, Font Manager, Gimp, LibreOffice Draw, Mirage, Shotwell, Simple Image Reducer, SimpleScan.

Интернет: Claws-Mail, FileZilla, Firefox, Linphone, Pidgin, Gitso, Transmission, uGet, Xchat.

Канцеларија: Dictionary, Document Viewer, FBReader, HomeBank, LibreOffice, Osmo.

Подешавања: Most Preferences, Obkey, Passwords and Keys, ScreenSaver.

Мултимедија: Arista, Audacity, Guaydeque Music Player, guvcview, Minitube, OpenShot, Pithos, Totem, VokoScreen, xfburn.

Системски алати: Alternatives Configurator, Backup, BleechBit, Disk Usage Analyzer, Firewall, FM Actions, Gparted, Gigolo, Lubuntu Software Center, Menu Editor, Samba, Synaptic, System Profiler Benchmark, Task Manager, Universal Access, Florence Virtual Keyboard, GeSpeaker, xZoom.

Изглед

Да би видели како LXLE изгледа посетите LinuxScreenshots где можете погледати снимке екрана, а ту је и видео снимак.

Преузимање

LXLE можете преузети са званичног сајта http://www.lxle.net/download.

Линкови

За више информација испратите линкове.

LXLE

LXLE подршка

LXLE на друштвеним мрежама:

LXLE претрага