LiBRE!: Prezentacija Ubuntua u Lovćencu

Tekst iz LiBRE! časopisa broj 3 o Prezentaciji Ubuntua u Lovćencu.

ubuntu lovcenac ubuntu lovcenac

Autor: Željko Popivoda

Lovćenac je selo u kojem živi nešto više od 3100 stanovnika po zadnjem popisu iz 2011. godine a nalazi se na severu Srbije, u srcu Bačke, na pola puta između Novog Sada i Subotice. Zajedno sa Feketićem i Malim Iđošem čini opštinu Mali Iđoš koja pripada Severnobačkom okrugu.

Ideja o održavanju promocije Ubuntu Linuksa u ovom mestu je potekla pre dosta vremena. Razlozi zbog kojih je tek sada realizovana su brojni. Jednostavno, radi se o seoskoj sredini u kojoj ne postoji toliko razvijena infrastruktura kao što postoji u gradovima. Sa druge strane, imajući u vidu tešku finansijsku situaciju u kojoj se svi nalazimo, nije bilo lako ni u tom pogledu obezbediti sva sredstva neophodna za održavanje promocije. No, bez obzira na sve, promocija Ubuntu Linuksa je uspešno održana.

Promocija Ubuntu Linuksa je održana u Domu kulture u Lovćencu, 21. jula tekuće godine sa početkom u 18 časova. Promoteri Ubuntu Linuksa su bili Bojan Bogdanović (Bojče) i Ladislav Urošević (Uroš) kao predstavnici zvanične Ubuntuove lokalne zajednice za Srbiju. Oni su održali jednu interaktivnu prezentaciju nakon koje su odgovarali na pitanja publike.

Bojče i Uroš su prvo upoznali prisutne sa time kako je i kada osnovana zajednica kao i koja su njena delovanja i koji su njeni ciljevi. Nakon toga su predstavili Ubuntu objasnivši kako je nastao, ko ga sponzoriše, koliko košta, kao i kakva je tehnička podrška za jedan ovakav programski paket. Zatim su malo govorili o filozofiji slobodnog softvera kao i o njenim prednostima i manama. Tokom svog izlaganja su ujedno i upoznavali prisutne sa korisničkim interfejsom Ubuntua 12.04. Nakon toga su usledila brojna pitanja. Neka od pitanja su bila: „Zašto koristiti Linuks?“, „Koji poznati programi rade na Ubuntuu?“, „Da li postoji zamena za Total Commander na Ubuntuu?“, „Kako Ubuntu radi sa drajverima?“ i slično. Zbog jako malog broja prisutnih, ovo se predavanje pretvorilo u jedan dijalog između predavača i publike što je predstavljalo posebnu draž za predavače kao i još jedno novo pozitivno iskustvo.

Većina prisutnih gostiju je dobila na poklon instalacioni disk željenog Ubuntu derivata (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu ili Lubuntu). Na ovaj način su svi oni dobili mogućnost da na svom računaru samostalno isprobaju operativni sistem sa kojim su se upoznali na prezentaciji.

Ovo predavanje za nas predstavlja jedno veliko iskustvo kao i povratnu informacija u cilju organizovanja sličnih događaja ubuduće. Zahvaljujemo se svima onima koji su na bilo koji način pomogli održavanje jedne ovakve manifestacije. Posebno se zahvaljujemo predavačima Bojčetu i Urošu i nadamo se da će ovakvi događaji ubuduće biti još češći.