Workrave

Проводите доста времена за рачунаром? Осећате бол у зглобовима руку, раменима, леђима, врату. Све је то могућа последица дуготрајног, непрекидног и неправилног седења за рачунаром. Дакле, молимо вас направите паузу, одвојите се мало од рачунара.

Workrave је програм који помаже у опоравку и спречавању „повреда изазваних сталним понављањем“ (RSI – Repetitive Strain Injury). Програм вас често упозорава да направите микро-паузе, узмете одмор и упозорава вас на дневни лимит рада за рачунаром.

Workrave долази са илустрацијама које вам показују како да урадите неке од вежби истезања. Сваки задатак долази у одређено време, па све што треба да урадите је да пратите „Инструктора“ на екрану. Можете сачекати да вас мерач времена обавести када је време за вежбу или по потреби можете сами „позвати“ вежбу тако што ћете кликнути на „Take rest break now“ дугме.

Наравно, можете да подесите мераче времена како желите преко Workrave подешавања. Једноставно кликните десним тастером миша на Workrave прозор и изаберите „Preferences“.

Такође можете да проверите статистику употребе нпр. миша и тастатуре преко „Statistics“ менија.

Инсталирајте Workrave на Убунту.

Покрените следећу команду да бисте га инсталирали:

sudo apt-get install workrave

Поздрав.

[извор]

Тестирано на оперативном систему Ubuntu 12.04