ЛиБРЕ!: Презентација Убунтуа у Ловћенцу

Текст из ЛиБРЕ! часописа број 3 о Презентацији Убунтуа у Ловћенцу.

ubuntu lovcenac ubuntu lovcenac

Аутор: Жељко Попивода

Ловћенац је село у којем живи нешто више од 3100 становника по задњем попису из 2011. године а налази се на северу Србије, у срцу Бачке, на пола пута између Новог Сада и Суботице. Заједно са Фекетићем и Малим Иђошем чини општину Мали Иђош која припада Севернобачком округу.

Идеја о одржавању промоције Убунту Линукса у овом месту је потекла пре доста времена. Разлози због којих је тек сада реализована су бројни. Једноставно, ради се о сеоској средини у којој не постоји толико развијена инфраструктура као што постоји у градовима. Са друге стране, имајући у виду тешку финансијску ситуацију у којој се сви налазимо, није било лако ни у том погледу обезбедити сва средства неопходна за одржавање промоције. Но, без обзира на све, промоција Убунту Линукса је успешно одржана.

Промоција Убунту Линукса је одржана у Дому културе у Ловћенцу, 21. јула текуће године са почетком у 18 часова. Промотери Убунту Линукса су били Бојан Богдановић (Бојче) и Ладислав Урошевић (Урош) као представници званичне Убунтуове локалне заједнице за Србију. Они су одржали једну интерактивну презентацију након које су одговарали на питања публике.

Бојче и Урош су прво упознали присутне са тиме како је и када основана заједница као и која су њена деловања и који су њени циљеви. Након тога су представили Убунту објаснивши како је настао, ко га спонзорише, колико кошта, као и каква је техничка подршка за један овакав програмски пакет. Затим су мало говорили о филозофији слободног софтвера као и о њеним предностима и манама. Током свог излагања су уједно и упознавали присутне са корисничким интерфејсом Убунтуа 12.04. Након тога су уследила бројна питања. Нека од питања су била: „Зашто користити Линукс?“, „Који познати програми раде на Убунтуу?“, „Да ли постоји замена за Total Commander на Убунтуу?“, „Како Убунту ради са драјверима?“ и слично. Због јако малог броја присутних, ово се предавање претворило у један дијалог између предавача и публике што је представљало посебну драж за предаваче као и још једно ново позитивно искуство.

Већина присутних гостију је добила на поклон инсталациони диск жељеног Убунту деривата (Убунту, Кубунту, Xubuntu или Лубунту). На овај начин су сви они добили могућност да на свом рачунару самостално испробају оперативни систем са којим су се упознали на презентацији.

Ово предавање за нас представља једно велико искуство као и повратну информација у циљу организовања сличних догађаја убудуће. Захваљујемо се свима онима који су на било који начин помогли одржавање једне овакве манифестације. Посебно се захваљујемо предавачима Бојчету и Урошу и надамо се да ће овакви догађаји убудуће бити још чешћи.