BackBox Linux

BackBox је Linux дистрибуција развијена да изврши проверу сигурности система и обезбеди њихову заштиту. Намењена је пентестерима и организацијама које се баве решавању сигурносних проблема у мрежним и системским окружењима, професионалцима и почетницима етичког хаковања.

BackBox Linux пројекат је рођен у Италији 2010 године. Дистрибуцију је креирао Raffaele Forte, студент Calabria Computer Engineering универзитета. Аутор подржава развој отвореног кода и активно ради на развијању алата и BackBox заједнице.

BackBox је концепт другачијих идеја. BackBox поседује минимано окружење за рад. Сви алати који су представљали дупликате су временом уклоњени и замењени искључиво редовно ажурираним и стабилним алатима. Систем је намењем корисницима који имају искуства у коришћењу Linux-a и због тога су уклоњени одређени сервиси у сврху убрзаног boot (старт) процеса.

Додавањем квалитетног wiki садржаја корисници са мањим Linux искуством имају могућност брже адаптације дистрибуцији. Поред овога BackBox заједницу краси и форумска подршка која је од самог почетка одбацила слање корисника на Google странице и њихово сналажење у ситуацијама када им је најтеже.

BackBox можемо користити као основни оперативни систем због своје стабилности. Употребом Unetbootin или Linux Live USB алата можете креирати тотално употребљив USB систем. Предложене су USB меморије од 4GB и више.

Карактеристике:
ОС систем: Linux
Основа: Ubuntu
Верзија: 3.09
Земља: Италија
Архитектуре: i386,x86_64
Окружење: XFCE

Везе:
Вебсајт: http://www.backbox.org
Форум: http://forum.backbox.org
Вики: http://wiki.backbox.org

*

Преузето са сајта и блога pentester.iz.rs Ненада Марјановића (Zerof).

Ненад Марјановић, познат интернаутима као ZEROF са једном деценијом интернет искуства и велики заљубљеник у IT security и Linux. Радио на многим домаћим сајтовима у администрацији и развоју. Zerof је девелопер и сарадник BackBox Linux-а.