BalCCon – Balkan Computer Congress

BalCCon – Balkan Computer Congres замишљен је као вишедневно окупљање међународне хакерске заједнице и гикова у организацији удружења Линукс корисника Новог Сада (ЛУГоНС), са циљем да се одржава једном годишње. Током Конгреса одржаће се бројне презентације, радионице као и предавања са друштвено-политичким темама, док ће један део Конгреса бити посвећен Хакерском центру у коме ће хакери имати могућност да представе своје радове и пројекте. За оне који не буду у могућности да присуствују Конгресу биће омогућен live streaming путем интернета.

Примарни циљ је повезивање заједница како регионално тако и интернационално, дружење, хакерисање, играње, учење, умрежавање и наравно журке.

BalCCon има за циљ да  постане центар хакерске заједнице региона и шире, као и да пружи могућност свима који финансијски нису у могућности да посећују сличне конгресе у Европи и САД да посете један такав у својој близини. Чланови ЛУГоНС-а на прошлогодишњем хакерском конгресу 28C3 у Берлину разговарали су, како са члановима, тако и организаторима CCC congress-а. Сви су се сложили са идејом организовања једне овакве манифестација како би се заједница проширила и како би комплетно окружење имало место на коме би се размењивала новостечена знања и искуства.

Програм и предавачи се бирају на основу такозавног call for papers, у коме се објављују теме за предстојећи Конгрес неколико месеци пре Конгреса. За сваки Конгрес су планирали и специјални гости који већ имају реномирани статус у заједници. Све пријаве за предавања и радионице биће похрањиване у базу података која има могућност оцењивања.

Прва међународна промоција BalCCon пројекта одржана је на Easterhegg-у 2012 у Базелу, Швајцарска. Добили смо веома добре критике и позитиван feedback.

ЛУГоНС је једна од најстаријих хакерских заједница у Србији. Постојимо више од једне деценије, а поседујемо и богато међународно искуство. Мислимо да смо коначно спремни да направимо интернационалну манифестацију ове врсте која на овим просторима још увек не постоји као и да пробудимо и ујединимо све заједнице региона.

Нови Сад захваљујући доброј сарадњи и подршци многобројних организација има све неопходне услове за организацију једне овакве манифестације.

Први BalCCon планирамо да одржимо почетком септембра 2013. године.

Све информације као и тренутни статус BalCCon пројекта можете добити на:

Web: balccon.org и events.lugons.org
Mailing list: free-lists.net
IRC: irc.freenode.net   канал: #BalCCon

Свако је добро дошао! Придужите нам се!

[извор]