Бесплатна статистика за вебсајт

Засигурно, оно што нуди Гугл у оквиру две своје услуге је и више него довољно за статистику и аналитику вашег вебсајта. Google Analytics и Google Webmasters Tools су засигурно два најбоља бесплатна алата за праћење и анализу статистике веб сајта.

Међутим, ово су алати који су више прилагођени администраторима вебсајтова него широј публици, посебно јер немају опцију јавног приказа статистике вебсајта.

За потребе јавног приказа посећености вашег вебсајта има на десетине бесплатних веб сервиса. Из те гомиле издвајају се два StatCounter и Histats.

Погледајте карактеристике и демо StatCounter-а и карактеристике и демо Histats-а.

Предност StatCounter-а је у статистици у више категорија, опцији слања извештаја статистике на е-пошту, провере да ли је код постављен на сајт, инсталцијским упуством за многобројне блог платформе, веб едиторе … Велика мана је ограничена статистика по категоријама, на мом налогу за један сајт памти и приказује статистику само за последња три дана.

Предност Histats-а је у прилагодљивом јавном приказу категорија статистике, статистика по категорија обухвата пристојно дуг период памћења, Log Analyzer-у, дизајнерски одлично решеном приказу статистике. Мана је непостојање слања извештаја на е-пошту, мршаво инсталацијско упуство.

Оба сервиса имају могућност да преко једног налога пратите статистику за више сајтова и дозволите другима могућност приступа налогу са различитим правима, извоз статистике, постављање бројача посета на сајт …

На крају сам се одлучио за StatCounter.