Чеп по чеп…

Чеп за хендикеп

Акција ЧЕП ЗА ХЕНДИКЕП је започета пре 2,5 године са циљем и поруком да се хуманост може испољити без и једног динара. Акција заправо има неколико циљева: на првом месту јесте хуманост, повећање квалитета живота особа са инвалидитетом, мењање свести о особама са инвалидитетома, као и подизање комплетне еколошке свести код грађана, посебно код деце и омладине.

Акција подразумева прикупљање свих врста ПЛАСТИЧНИХ чепова (ПП) који се касније рециклирају као тврда пластика у компанијама које се баве том врстом рециклаже. Тежина једног чепа је око 1,2 грама, а у килограму садржи између 450 и 500 чепова. Цена једног килограма чепова је између 25 и 27 дин. Средства од рециклираних чепова се уплаћују на рачун Удружења и од тих средстава се обезбеђују неопходна ортопедска помагала (лако-активних колица као и анти-декубитални јастуци).

Сајт: http://cepzahendikep.org
Facebook: https://www.facebook.com/cepzahendikep
Twitter: https://twitter.com/CepZaHendikep

Чепом до осмеха

Акција “Чепом до осмеха” је настала на иницијативу дипломиране еколошкиње и председнице хуманитарно еколошке организације Чепом до осмеха (Удружење Чепом до осмеха) Вање Петковић из Новог Сада. Вања је током својих студија сазнала за пример добре праксе Словеније, где је покренута хуманитарна акција рециклирања чепова са циљем прикупљање средстава за помоћ деци са инвалидитетом или са неком сметњом у развоју у образовно школском процесу.

Са жељом да акцију оваког значаја и обима покрене у Србији, Вања заједно са својим сарадницама одлучује да покрене акцију „Чепом до осмеха“. Акција је покренута у децембру 2012. године, када су прво неколицине људи одлучиле на овај корак и разумеле значај оваквог пионирског рада.

Принцип пројекта је једноставан, али показало се и као ефикасан.

Потребно је прикупити чврсте пластичне чепове, нпр. од млека, јогурта, мајонеза,ке;апа, фломастера,лекова који имају пластични чеп, навлаке за медицинске игле, сокова, воде, пива, кечапа, средстава за кућну и личну хигијену (детерџенти, пасте за зубе, шампони,дезодоранси, креме за руке, омекшивачи, балзами, течност за судове…) Сакупљене количине чепова од пластике се одвозе у рециклажни центар, а прикупљена средства се користе у хуманитарне сврхе. Конкретно ова акција је дала акценат на децу са инвалидитетом, да им омогућимо лакше функционисање у свакодневном животу и образовању. Истовремено постиже се и еколошки допринос у очувању животне средине.

Сајт: http://cepomdoosmeha.org.rs
Facebook: https://www.facebook.com/cepomdoosmeha
Twitter: https://twitter.com/cepomdoosmeha
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCyfGRpsxtQ7SzVXOvIQavqA