Четири најбољe Linux заменe за WindowsXP

Microsoft је 8. априла 2014. укинуо подршку за WindowsXP. Што значи да више нема софтверских исправки, укључујући и безбедносне исправке. То ће учинити ваш рачунар са оперативним системом WindowsXP још ранивијим на вирусе и сличне напасти.

Сада, имате само неколико опција:

  1. Наставити са коришћењем оперативног система WindowsXP, што ће учинити ваш рачунар небезбедним и неупотребљивим
  2. Надоградња на Windows 7 или 8, што ваш излаже додатним и не тако малим новчаним трошковима
  3. Пређите на Linux, уживајте у слободи и уштедите новац

Ако размишљате о трећој опцији и питате се да ли заиста треба да пређете на Linux, дозволите нам да вам помогнемо. Да ли углавном користите рачунар за прегледање интернета, гледање филмова, слушање музике, за основне канцеларијске послове итд? Уколико је ваш одговор на питање Да, можете да се пребаците на Linux без размишљања.

Не бојте се. Linux више није игралиште само за штребере. Не морате да будете експерт за командну линију или хакер да би сте користили Linux. Нормалнa људскa биће такође користе Linux. Коришћење Linux-а је лако као коришћење било којег другог оперативног система. А ако се питате која је Linux дистрибуција најбоље за вас, ми смо овде навели Четири најбољe Linux заменe за WindowsXP.

Linux дистрибуције које смо навели су најпогодније за просечног корисника WindowsXp-а и долазе са сличним интерфејсом. Такође, ове Linux дистрибуције су познате по принципу „инсталирај и вози“, тако да не морате да бринете о решавању проблема. Доста приче, хајде да погледамо које су четири дистрибуције у питању.

Linux Mint Mate

Linux Mint је познат по својој једноставности, хардверској компатибилности и унапред инсталираним софтвером. Mate је окружење радне површи које је слично Windows-овом корисничком интерфејсу са десктоп пречицама, доњим панелом итд. Ако имате солидну хардверску конфигурацију, можете се определити за Linux Mint Mate.

Преузмите Linux Mint Mate

Linux Mint Xfce

Ако користите WindowsXP веома дуго то може значити да имате рачунар који је некада био прилично добар, али сада се сматра превазиђеним и слабих перфоманси. Ово би могао бити разлог зашто нисте тј. зашто не можете WindowsXP надоградити на Windows 7 или 8. Дакле, ако имате мало радне меморије, слабији процесор, као код првих Pentium4 рачунара, Linux је ваш прави пријатељ.

Linux Mint Xfce је Xfce варијанта Linux Mint-а. Xfce је окружење радне површи које је лагано, које може да ради на рачунару са мање радне меморије као што је 512MB.

Преузмите Linux Mint Xfce

Lubuntu

Као и Linux Mint Xfce, Lubuntu је погодан избор за рачунаре са релативно слабијом хардверском конфигурацијом. Базиран је на најпопуларнијој светској Linux дистрибуцији Ubuntu-у и долази са екстремно лаганим радним окружењем. Lubuntu може да ради чак и на рачунарима генереције Pentium2, без шале. Наравно, не морате да имате слабији/стари рачунар како би користили Lubuntu. Можете да га користите и на рачунару са редовном конфигурацијом и добићете феноменалан супербрзи рачунар.

Преузмите Lubuntu

Zorin OS

Zorin OS је нови конкурент у Linux свету са фокусом на довођењу корисника са Windows-а на Linux. Zorin OS имитира Windows 7 изглед са очигледним циљем да бившим Windows корисницима донесе познати осећај. Такође, постоји могућност за промену изгледа који је сличан WindowsXP-у. Са програмима који су преинсталирани, Zorin OS је идеална замена за WindowsXP, за рачунар са просечном конфигурацијом.

Преузмите Zorin OS

Ово је наш списак од четири Linux алтернативе да замене WindowsXP. Заиста, не морате да се зауставите на ова четири Linux-а. Идите на Distrowatch и погледајте колико различитих Linux-а имате на располагању. Када се одлучите да пређете на Linux, запамтите да постоји много ресурса доступних на интернету и Linux заједница вољних да вам помогну и олакшају прелазак.

Који Linux је по вашем мишљењу најбољи избор да замени WindowsXP? Да ли постоји неки који желите да додате на листу? Поделите са нама своје ставове.

*

Уз дозволу аутора превод и обрада текста:
4 Best Linux OS To Replace Windows XP (by Abhishek Prakash)