Десет разлога зашто да пређете на Linux и почнете да га користите

Према Microsoft-у, WindowsXP ће 8. априла 2014. умрети и више неће бити подржан. Шта то значи? Молим вас да прочитате чланак.

Microsoft, као што можда знате, брине само о новцу и ничему другом осим новца. Нису и никада неће рећи својим оданим и верним WindowsXP корисницима о другим алтернативама које могу користити. Зашто? Зато јер они не желе да изгубе ниједног корисника који још увек плаћа, који може бити заваран њиховом причом, итд.

Послао сам Microsoft-у индиректну поруку:

„Дајте ми бар 1 добар разлог зашто да WindowsXP надоградим на Microsoft Windows 7 или 8 или купим нови хардвер, а ја ћу вама дати 10 разлога зашто да користите Linux.“

И заиста, могу вам лако набројати 10 разлога зашто да пређете на Linux и почнете да га користите:

 1. Брз (систем се подигне за мање од 60 секунди и угаси за мање од 15 секунди).
 2. Сигуран (нема више бриге о хакерима).
 3. Слободан од вируса (не морате да користите било коју врсту антивирус програма).
 4. Стабилан (нема форматирања чврстог диска сваких месец дана, нема потребе за чишћењем система, итд).
 5. Лак за коришћење (користе га четворогодишња деца, па све до шездесетогодишњака и старијих).
 6. Даје вам толико опција и алтернатива када је у питању графички интерфејс. Не приморава вас да користе један интерфејс (Windows 8 на пример, како тврде корисници, је веома компликован и тежак за коришћење).
 7. Linux је бесплатан оперативни систем отвореног кода. Нема серијских бројева, нема крекова, ни ничег сличног.
 8. Има много људи спремних да помогну и дају подршку у случају да имате било какав проблем и све то бесплатно. Не морате да платите да би сте добили било какву подршку.
 9. Скоро за сваки Windows програм постоји више од једнe алтернативe за Linux, и не морате да посећујете сајтове да би сте инсталирали било шта јер ту је програм, који долази преинсталиран, да чини ваш живот лакшим.
 10. Не морате да купите нови хардвер да би сте користили Linux. Може се инсталирати и на 10+ година старим рачунарима. Дакле, није само бесплатан већ ће вам уштедети и новац.

И то није све, има још разлога. 🙂

 • На пример: Windows Updates зна да сруши систем или га погорша, и не можете да искључите рачунар док се процес освежавања на заврши, итд. Да не спомињем колико је потребно времена да се исправке преузму и инсталирају. Када је у Linux у питању, све ће то бити урађено у трен ока. 🙂
 • Инсталирање Linux-а траје између 5 и 30 минута у зависности од хардвера који се користи. Linux долази са преинсталираним програмима и у већини случајева неће вам требати додатно инсталирање програма, осим ако имате веома специфичне захтеве. 🙂
 • Можете испробати Linux пре него што га инсталирате на тврди диск. 😉 Стварно, не морате га инсталирати да би га испробали.
 • Linux се користи како би се сачували или спасили подаци (бекап) када се Windows сруши или не ради или је закључан због неких вируса, итд.

Да ли је ово довољно? или да наставим даље?

Дао сам вам 10 + 4 разлога зашто да користите Linux уместо

 1. Надоградње на Windows 7 или Windows 8.
 2. Куповине новог рачунара, а ваш тренутни рачунар још увек може да чини чуда.

Дакле, мој предлог је једноставан:
Ако још увек имате WindowsXP на једном од ваших рачунара или знате некога ко још увек користи WindowsXP, молим вас да им пошаљете овај чланак. Они морају да схвате да је ера заваравања причом од стране Microsoft-а завршена.

И успут, да ли сте се икада запитали зашто је Google Android најпродаванији систем за паметне телефоне? Погодите зашто? Језгро Google Android система је Linux. 🙂

Молим вас, ширите ову реч и сачувајте свој новац + своје време + клоните се главобољa.

Хвала!

*

Уз дозволу аутора превод и обрада текста:
Goodbye Windows XP, Hello Linux (by amjjawad)