E-сигурност – блог

Е-сигурност.нет је блог намењен корисницима интернета заинтересованим за разне теме које се тичу online сигурности. Конципиран је тако да таргетира релативно широку популацију – од почетника који праве прве кораке на интернету – до експерата. Главна идеја блога је ширење знања и праћење актуелности из области online сигурности, информационе безбедности и заштите од online превара.

Такође, у оквиру блога, врло често се обрађује тема online приватности и њен испреплетан и компликован одност са сигурношћу.

Блог постоји од септембра 2013. године а највеће достигнуће су му свакако цитати на news порталима Политике, 24сата, Б92 и Телеграфа.

Креатор блога и аутор свих текстова је Јован Шикања.

Као opensource ентузијаста блог је направио и одржава га 100% уз помоћ слободног софтвера. Почевши од оперативног система (Ubuntu или Fedora) који користи, преко текстуалног едитора, до израде самог лого-а који је направљен у Inkscape-у. По мишљењу аутора, на неки специфичан начин, слободан софтвер представља демонстрацију класичне offline солидарности у дигиталном свету. Такве вредности, манифестоване у било ком облику аутор је увек спреман да пропагира.

*

Текст написао: Јован Шикања