Есхатон

Бенд Есхатон је идејно настао 2001. године када су написани први стихови и осмишљени први гитарски аранжмани, али је тек почетком 2006. године у Сремској Митровици окупљена прва постава бенда. Бенд је освојио награду публике на гитаријади „Савсток“ у Сремској Митровици августа 2006. године, а и имао је неколико клупских наступа. На 1. војвођанској гитаријади, одржаној 24.05.2007. године у склопу традиционалног мото-фестa у Новом Саду, бенд је освојио 2. награду стручног жирија, док је гитариста бенда понео лауреат за најбољег гитаристу. Везано за овај период, важно је поменути и учешће на међународном фестивалу „GBOB“ Serbia у клубу „Дангуба“ као и изузетно добро посећен наступ у београдском клубу „Holiday“.

Поред рада на поменутом албуму бенд је снимио и сингл под називом „Са Косова„. Иначе, ову песму чине препознатљиви делови из песама наших познатих композитора и текстописаца, „Са Косова зора свиће“ Љубе Манасијевића као и „Видовдан“ Милутина Поповића – Захара, које је бенд „препевао“ у стилу сопственог музичког израза и снимио у студију „Paradox“, Срђана Бранковића, у Смедереву. Овом песмом бенд је на својствен начин желео да да сопствени печат и нагласи смисао свега онога што се у овом тренутку наше националне историје дешава, а тиме подршку и наду за очување свести о идентитету и вредностима које баштини ова колевка и темељ наше духовности, а коју се трудимо да сачувамо тако што ћемо је чувати у нашим срцима, мислима и наравно у песми.

По Васкрсу 2010. године завршен је рад на снимању и обради аудио материјала за албум „Чекајући Есхатон“ у студију „Strеch“, Александра Ђорђића, у Београду.

Есхатон је према православном хришћанском учењу живот будућег века, метаисторија, крајњи вид постојања човечанства који ће настати по свеопштем васкрсењу васпостављањем Царства Небеског, догађај који ће трајати вечно и у коме ће човек познати прави смисао постојања, реалност за коју смо створени и у којој човек има онтолошко утемељење.

Ко има ухо да чује, нека чује . . .

Корисне везе: Есхатон званични сајт, Есхатон Youtube канал, Есхатон Facebook страница, Есхатон на MySpace, Есхатон вести.