Како постати хакер

Eric Steven Raymond – Како постати хакер у преводу ЛУГоНСа.

Шта је хакер?

Жаргон фајл (енг. Jargon File) садржи прегршт дефиниција термина хакер и већина има везе са техничком напредношћу и задовољством у решавању проблема и превазилажењу граница. Ако желиш да знаш како да постанеш хакер, међутим, само два су заиста релевантна.

Постоји заједница, заједничка култура, експерата програмера и чаробњака за мрежу која датира још из времена првих time-sharing мини компјутера и најранијих ARPAnet експеримената. Чланови ове културе су зачели термин хакер. Хакери су изградили интернет. Хакери су направили Unix оперативни систем оним што је данас. Хакери одржавају Usenet. Хакери чине да World Wide Web ради. Ако си део ове културе, ако си јој допринео и други људи у њој знају ко си и зову те хакером, ти си хакер.

Стање свести хакера није ограничено само на софтвер-хакер културу. Постоје људи који примењују хакерски став на друге ствари, попут електронике или музике. Уствари, можете да га пронађете на највишим нивоима било које науке или уметности. Софтверски хакери препознају ове сродне душе на другим местима и обично их називају хакерима, док неки тврде да је хакерска природа независна од одређеног медијума у ком хакер ради. Међутим, ми ћемо се у остатку овог документа фокусирати на вештине и ставове софтверских хакера и традицију заједничке културе у којој је настао термин хакер.

Постоји друга група људи која на сав глас себе назива хакерима, али нису. То су људи (већином мушки адолесценти) који разваљују у рачунаре и уништавају телефонски систем. Прави хакери називају ове људе крекерима (енг. crackers) и не желе ништа да имају са њима. Прави хакери већином мисле да су крекери лењи, неодговорни, и не превише бистри, и тврде да чињеница да је неко способан да разбије сигурност га не чини хакером ништа више него што те могућност да упалиш аутомобил на жице не чини аутомобилским инжењером. Нажалост, многи новинари и писци су били обманути да користе реч хакер за опис крекера; што бескрајно иритира праве хакере.

Основна разлика је следећа: хакери граде ствари, крекери их уништавају.

Ако желиш да будеш хакер, настави са читањем. Ако желиш да будеш крекер, иди читај alt.2600 групу за вести и спреми се на пет до десет година у затвору након што схватиш да ниси толико паметан као што мислиш. И то је све што ћу рећи о крекерима.

[извор]