ЛиБРЕ!: Дан слободе софтвера у Ловћенцу

Текст из ЛиБРЕ! часописа број 17 о Дану слободе софтвера у Ловћенцу.

Аутори: Жељко Попивода и Златан Васовић

Дан слободе софтвера (енгл. Software Freedom Day – SFD) је годишња прослава слободног софтвера. Обележава се сваке треће суботе у септембру. Осмишљен је да путем различитих манифестација широм света упозна јавност са слободним софтвером.

Ове године, Дан слободе софтвера у Србији обележен је у Ловћенцу и Чачку. Осврнућемо се мало детаљније на ове догађаје.

Презентација је у Ловћенцу одржана у Дому културе, у периоду од 12 до 16 часова.

Посетиоци су могли да сазнају основне информације о слободном софтверу, да добију на поклон медиј са неком од популарних Linux дистрибуција, налепнице и сл., и да виде и испробају како то Linux изгледа и ради на времешним рачунарима.

Сви рачунари, на којима су инсталиране одговарајуће Linux дистрибуције, су састављени од делова који су донирали појединци и институције. Део промотивног материјала који је дељен посетиоцима је такође дониран. Користимо прилику да се захвалимо свима на донацијама!

Имајући у виду лошу материјалну ситуацију у којој се налазе многи становници Ловћенца, а са друге стране знајући да постоје људи који су вољни да вишак хардвера који поседују поклоне другом, желели смо да покажемо како се може од ничега направити нешто. Када смо кренули у припреме за Дан слободе софтвера нисмо имали ниједан рачунар, а данас нам фали неколико делова како бисмо комплетирали скоро десет рачунара; и све то смо успели да урадимо за 0 динара. Рачунари су различитих перформанси, неки и недопадљивог изгледа, али су у потпуности функционални за обављање свакодневних радњи на рачунару: прегледање интернета, слање и примање поште, слушање музике и радио станица, гледање филмова, израда и обрада различитих докумената и сл., у шта су се могли уверити сви који су дошли на презентацију. Све рачунаре покреће одговарајућа Linux дистрибуција.

Нажалост, посећеност је била слаба, тако да је презентација више изгледала као неформално дружење, што и није било тако лоше. Користимо прилику да се захвалимо свима онима који су својим присуством увеличали овај догађај, као и онима који су нам јавили да услед других обавеза неће моћи да присуствују. Хвала вам!

Презентација је одржана у оквиру пројекта Група корисника GNU/Linux оперативних система у Ловћенцу (2LUG – Ловћенац LUG – Ловћенац Linux User Group). Пројекат је покренут 2010. године у циљу промовисања слободног софтвера у локалу.

Галерија SFD2k13 Ловћенац:
http://goo.gl/NYvja

Галерија рачунара:
http://goo.gl/8gPdd4

Видео:
http://youtu.be/xJagg6vbTs8

Чачак је био још једно место у Србији, поред Ловћенца, где се Дан слободе софтвера одржао ове године. Догађај је одржан у временском периоду од 11 до 14 часова у Дому културе. Организатор је била Канцеларија за младе (КЗМ) у Чачку. На жалост, није било довољно времена за презентације. Догађај је био у облику неформалног дружења и дељења промотивног материјала посетиоцима.

Теме разговора су биле примена и развој слободног софтвера, програмирање, сигурност и сл. Поред старих Linux корисника, међу посетиоцима је било и оних који до сада нису испробали слободан софтвер. Њима је пружена могућност да испробају последњу стабилну верзију Ubuntu-а, 13.04, што су они радо искористили. Након испробавања Ubuntu-а, заинтересовао их је слободан софтвер; постали су радознали и почели да постављају питања на која смо радо одговарали. Нека од питања су се односила на употребу слободног софтвера, миграцију са власничког на слободни софтвер, као и уопште на програме отвореног кôда.

Захваљујемо се свима који су дошли и позивамо их да дођу и догодине. Такође, позивамо све заинтересоване да нам се идуће године придруже било као организатори, било као гости, на Дану слободе софтвера у Србији.

Надамо се да ће наредне године бити више времена за организацију и да ће бити више посетилаца.