ЛиБРЕ!: Пројекат: Ubuntu AIO

Текст из ЛиБРЕ! часописа број 26 о Ubuntu AIO пројекту.


Од 16.07.2014. године Ubuntu AIO је део Linux AIO пројекта.
Вести о Linux AIO пројекту можете пратити и на овом блогу ознака Linux AIO.

Аутори: Жељко Попивода, Милан Рајчић

Ubuntu AIO доноси Ubuntu и неке од званичних деривата на једној ISO слици (енг. image).

Сада већ давне 2010. године, Жарко Пинтар покренуо је пројекат 3buntu у оквиру Удруге Ubuntu корисника у Хрватској. Издате су две LiveDVD компилације за Ubuntu верзије 9.10 и 10.04 које су садржале Ubuntu, Kubuntu и Xubuntu. Убрзо, пројекат је напуштен јер није било интересовања у корисника за оваквим видом промоције Ubuntu-а.

Милан Рајчић је по изласку Ubuntu 12.04 LTS верзије направио нешто слично 3buntu пројекту, LiveDVD компилацију која доноси Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu и Lubuntu, за потребе презентације која је тада одржана у Зајечару. Интересантно је да Милан Рајчић тада није био упознат са 3buntu пројектом.

Ова два пројекта била су инспирација за покретање Ubuntu AIO пројекта који је званично настао 30. марта 2014. године. Оснивачи пројекта су Милан Рајчић (nihil enochian) и Жељко Попивода (zpop), чланови локалне Ubuntu-ове заједнице у Србији и заговорници слободног софтвера. Успут су им су се придружили сарадници међу којима је Erich Eickmeyer, продуцент How to Linux серијала на Jupiter broadcasting-у и Милош Младеновић, аутор заштитног знака пројекта.

Намера је да се олакша промоција и упознавање будућих корисника са Ubuntu-ом и његовим званичним дериватима и део је шире кампање назива StartUbuntu.

Ubuntu AIO доноси Ubuntu и деривате Kubuntu, Ubuntu GNOME, Xubuntu и Lubuntu на једној ISO слици. Издаје се посебан ISO за 32-битну, 64-битну и ISO са комбинацијом 32-битних и 64-битних издања. Ради се о LiveISO слици, тако да ју је могуће нарезати на DVD, или ставити на USB флеш меморију и испробати све наведене дистрибуције без инсталације на тврди диск. Наравно, могућа је и инсталација на тврди диск. Битно је нагласити да су све дистрибуције остале исте тј. да на њима нису рађене никакве измене. До сада су објављене ISO слике за издања 12.04, 12.04.4, 13.10 и 14.04. План је да се испрати свако ново издање Ubuntu-а и његових деривата.

Као што смо већ рекли, Ubuntu AIO ISO доноси пет Ubuntu-ових дистрибуција са различитим окружењима радне површи: Ubuntu са Unity-ем, Kubuntu са KDE-ом, Ubuntu GNOME са GNOME-ом, Xubuntu са Xfce-ом и Lubuntu са LXDE-ом. Овим путем корисницима је омогућено да се на једноставан начин упознају са сличностима, разликама и предностима између пет различитих окружења радне површи на Ubuntu-овој основи. Промотери Ubuntu-а моћи ће од сад да раде јефтиније и једноставније јер немају потребу за пет различитих медија, већ се све налази на једном.

Можемо слободно да кажемо да је пројекат и више него успешан. До сада је забележено преко 33.000 преузимања. Многи познати портали који се баве Linux-ом и слободним софтвером уопште, пренели су вест о пројекту, а међу њима су Softpedia, Full Circle magazine, Unixman, Muy Linux, Reddit, It’s F.O.S.S., Ubuntu weekly newsletter и многи други.

Постоје и одређени захтеви корисника, али и проблеми. Скоро сви су решени, а највећи изазов представља Ubuntu trademark полиса од које и највише зависи даљи пут пројекта.

Више информација о пројекту можете наћи на званичном Ubuntu AIO сајту на коме можете пратити најновије вести у вези са пројектом. На страници Downloads се налазе линкови за преузимање ISO слика. Можете бирати преузимање са Sourceforge-а, где су постављене све ISO слике, или путем torrent-а. Наравно, аутори пројекта су отворени за предлоге и коментаре које можете оставити на сајту, или послати путем контакт форме.

Корисни линкови: