LibreOffice летак

LibreOffice је водећи слободан канцеларијски пакет отвореног кода за Windows, Macintosh и GNU/Linux системе. Доступан је на српском (ћирилица и латиница), енглеском и преко 100 других језика.

LibreOffice је комплетан модеран канцеларијски софтверски пакет који се састоји од програма за уређивање текста (Writer), таблице (Calc), презентације (Impress), цртање (Draw), запис математичких формула (Math) и програма за израду и уређивање база података (Base).

Writer је програм који служи за обраду текста, са пуно опција и могућности за комплетно стоно издаваштво. Са њим можете написати (откуцати) извештаје, књиге, билтене, Дипломски рад, брошуре, Семинарски рад и друге различите документе. У сам докуменат могу се убацивати табеле, фотографије, графика и др.

Calc служи за израду табеларних прорачуна. Могу се обрађивати математички, статистички и финансијски прорачуни, а сам Calc садржи преко 300 функција у себи. Могу се генерисати 2Д и 3Д графикони који се даље могу експортовати и интегрисати у друге документе које креирамо у LibreOffice-у.

Impress је изузетан алат за креирање ефектних мултимедијалних презентација. Прављење и уређивање презентација је флексибилно, захваљујући различитим режимима рада. У презентацију се, поред текста, могу убацити видео клипови, аудио записи, фотографије, слике, скице, графикони и др. Текст се може додатно побољшати специјалним текстуалним ефектима. Може се подесити велики број прелазних ефеката између слајдова.

Draw служи за цртање шема и векторске графике које можете искористити у било којем програму из пакета LibreOffice. У њему можете нацртати скоро све, од најједноставнијих скица и илустрација, преко сложених дијаграма до правих уметничких дела.

Math је алатка за креирање математичких формула и једначина. Користи се за уметање савршено форматираних сложених математичких симбола и карактера који нису доступни у фонтовима. Math може да функционише као самостална алатка, а може се позивати и директно из других LibreOffice апликација.

Base се користи за рад са базама података и за управљање њима. Има врло једноставан интерфејс. Могу се креирати разни обрасци, табеле, извештаји, упити за које је потребна база података. Све у свему једноставно и лако за употребу и креирање “малих” база података.

LibreOffice се развија као слободан софтвер коме доприносе корисници широм света и партнери, који на њему заснивају своје производе. Заједничким залагањем тежи се да пакет постане још бољи и популарнији.

LibreOffice подржава велики број формата, мада је нативни формат ODF. Формати који су подржани (читање и писање) укључују и оне од стране MS Office-а као што су: .docx, .pptx и xlsx, као и неки старији формати података : .doc, .ppt i .xls. Ово су само неки од формата које подржава LibreOffice. LibreOffice је у потпуности компатибилан са осталим уређивачима података међу којима је MS Office.

LibreOffice као уобичајени софтвер за обраду података долази преинсталиран на многим Linux оперативним системима, међу којима је и Ubuntu. Самим тим нећете имати потребе да додатно инсталирате сличне програме ове намјене.

LibreOffice можете да бесплатно преузмете и легално користите на рачунарима, без ограничења. Преузмите инсталацију LibreOffice-а http://sr.libreoffice.org/preuzimanje.

LibreOffice заједница у Србији
Вебсајт http://sr.libreoffice.org
Форум http://otvorenidokument.com

Преузмите LibreOffice летак.