Linux and me

Активни корисник рачунара постао сам, сада већ давне, 2001. године.

Први рачунар сам купио 2003. године (P1 – Compaq – 166MHz – 64MB RAM – 1,9GB HDD). У то време сам почео да радим у Удружењу грађана „Теледом за развој – Ловћенац“. Тад је све почело.

За Linux сам се заинтересовао 2005. Тад сам и први пут користио Linux на P1 – 130MHz – 48MB RAM – 1,2GB HDD. DSL, Puppy, Feather, Austrumi ако се добро сећам, су прве дистрибуције које сам користио. Интересовање и дан данас траје, са мањим или већим падовима у прошлости. Те 2005. највећу помоћ сам имао од браће са Светосавље.орг, посебно од Владимира Б. са Новог Зеланда, Linux Overburn-a и часописа о рачунарима. Тада и у годинама које следе сам испробао на десетине различитих дистрибуција: Mandriva, Lorma, Fedora, OpenSUSE, Kubuntu, Freespire, PC Linux, Knoppix, Diskless X Office Linux (XoL), Gentoo, Berry, NimbleX, Slackware, Scientific, Foresight, Zenwalk, Schillix, Cent OS, Debian, Simply Mepis, Vector, Office Optimized Linux (OoL), Linux XP, PHLAK, BeatrIX, gNewSense, Ylmf, Dream, UbuntuCE, gOS, OpenGEU, Chrome OS, Ubuntu, Super OS, Mint, Ultimate Edition, DSL, Puppy, Austrumi, Feather, Sabayon, Kanotix, cp6Linux, Slax, Open Solaris, разне BSD … не могу се свих сетити. 😉

Најдуже сам користио Linux током 2006. и то Mandriva. Остало време сам то радио у налетима или по потреби, али не и у континуитету.

После много експериментисања избор сам сузио на Mandriva, Ubuntu, Super OS, Mint, Slax i Knoppix. На крају сам се одлучио за Ubuntu зато што је најзаступљенија, најпопуларнија, најраспростањенија дистрибуција са најјачом, најактивнијом локалном заједницом у Србији. У резерви су Linux Mint и PC Linux OS.

Постоји замисао, иницијатива, план 2LUG или Ловћенац Linux User Group и Ловћенац Ubuntu Linux User Group. Урадио сам и један Ubuntu летак који иде уз cd/dvd наравно са Ubuntu дистрибуцијом који, по потреби, делим бесплатно.

Неки од проблема:
– моје незнање, односно, непознавање Linux-а у оној мери која би била довољна за несметан рад на њему,
– средина у којој нико не користи Linux, јер се рачунари у највећој мери користе за забаву тј. играње игара,
– за стандард међу правним лицима постављени су MS производи,
– лоша интернет конекција, решено од 2010. wireless и adsl.

Шта ме привукло Linux-у: философија, заједница, слобода, дељење, избор; стабилност, сигурност, цена …

Ова 2011. и наредна 2012. година требале би да буду пресудне у афирмацији Linux-а у мом животу, бар сам тако планирао, а како ће бити видећемо.