Linux Mint MATE

Linux Mint базиран на Ubuntu-у са MATE окружењем радне површи. Mate је окружење радне површи је слично класичном MS Windows-овом корисничком интерфејсу са десктоп пречицама, доњим панелом итд.

Linux Mint је једна од најпопуларнијих GNU/Linux дистрибуција. Linux Mint је одличан оперативни систем како за појединце тако и за компаније и одличан избор за почетнике и за оне који прелазе са других оперативних система на GNU/Linux. Linux Mint је познат по својој једноставности, хардверској компатибилности и унапред инсталираним софтвером.

Системски захтеви

  • x86 процесор (Linux Mint 64-бита захтева 64-bit процесор. Linux Mint 32-бита ради на оба, 32-битном и 64-битном, процесору).
  • 512MB RAM (1GB препоручено).
  • 9GB простора на хард диску (20GB препоручено).
  • Графичка карта која подржава 800×600 резолуцију (1024×768 препоручено).

Програми

Linux Mint MATE je оперативни систем који је одмах после инсталирања спреман за употребу пошто долази са преинсталираним кодецима и програми који су вам довољни за свакодневни рад за рачунаром.

Прибор: Archive manager (Engrampa), Calculator (MATE Calc), File Browser (Caja), Pluma, Screenshot, Terminal (MATE Terminal), Tomboy notes.

Графика: Eye of MATE, GIMP, gThumb, Simple scan.

Интернет: Firefox, Pidgin, Thunderbird, Transmission, XChat.

Канцеларија: Dictionary, LibreOffice – Base, Calc, Draw, Impress, Writer.

Мултимедија: Banshee, Brasero, GNOME MPlayer, Movie player (Totem), VLC.

Системски алати/Подешавања: Велики број програма за управљање, подешавање, ажурирање, надгледање система и програма, инсталирање програма, управљање периферијама, претрагу фајлова и фолдера…

Изглед

Више галерија са снимцима екрана можете наћи на вебсајту Linux screenshots.

Преузимање

Linux Mint MATE можете преузети са Linux Mint вебсајта.

Приручник

Званични приручник за кориснике Linux Mint MATE Едиције можете преузети са Linux Mint вебсајта.

Линкови