Милош Миладиновић – блог

Блоговање и Linux

Дефинтивино ми је блоговање променило живот, схватања, размишљања. Помогло да боље упознам људе, посебно са територије бивше Југославије. Више пута сам писао о томе али ми је то тема којој се радо враћам.

Блоговање ми је заправо пружило то задовољство да упознам људе као што је Жељко Попивода, а чији сам сада гост, што ми представља велико задовољство. Моје прво блог-гостовање код човека који ми је иначе олакшао и помогао да веома лагано пређем на Linux, односно Ubuntu.

Блоговање управо пружа ту повезаност, неко ко схвати суштину блоговања он му се препусти и тако спозна себе али и људску природу.

А најсветлији пример људске чистоте, односно ону бит која нам говори да је неко човек се да видети управо кроз спремност оних који у себи имају Linux дух да без икаквог уздржавања и негодовања помогну ономе коме је помоћ преко потребна.

Управо се ту Блоговање и Linux преплићу, посебно када је у питању писање о Linux-у. Није ту све тако сирово, није све сведено на нуле и јединице. Иза сваке те нуле и јединице у програмима које користимо, а базирани су на слободном коду, стоји нечији вредан рад, труд, потрошено време у корист већине и у корист заједнице. Е, то је оно што је задивљујуће и вредно сваког поштовања, посебно у овом времену капитализма, (материјализма) у коме су сви глобално гурнути.

Моја блог авантура је стартовала још 2009. године. Били су то прави пионирски кораци, откривање једног новог света, много већег од „острва“ друштвених мрежа. Света у коме се сопствена реч колико толико може чути и која неће бити само један шум или пинг. Блоговање је много више од пуког писања и дељења, блоговање је и борба са собом, блоговање је контраст разлика. Блоговање нам пружа да спознамо лепоту различитости, слободу избора. Даје нам начин да из једног другачијег угла сагледамо све те боје као јединствену целину. Да тако угледамо ремек-дело.

И сада се питате шта то повезује Linux и блоговање?

Па, управо се тај контраст види у избору дистрибуција које се крију иза имена Linux. Данас постоји преко 300 система базираних на Linux кернелу, различитих намена и за различите типове корисника. Од тоталних почетника до правих познавалаца Linux-а. То је она права демократија, право на избор као један од основних вредности Linux-а.

Као што се да видети из претходног текста блоговање и Linux су испреплетани у мом животу. Не само да је блоговање о Linux-у као такво обогатило мој блог, већ је писањем о њему утицало и на мој живот.

У сваком случају, од оба сам имао само позитивне ствари и једно право задовољство у дружењу и упознавању људи.

*

Текст написао: Милош Миладиновић

*

Милошев блог се налази на адреси http://www.milosmiladinovic.com