Опис кућица за птице из огласа

Кућице за птице су направљене од дрвених дасака (пуно дрво) пошто је дрво природан материјал и добар изолатор. Направљене су од половних, коришћених дасака што је и видљиво: неравниве, избочине, пукотине и сл. Странице кућица за веће птице су направљене спајањем две даске дрвеним типлама и водоотпорним лепком за дрво. Кућица је спојена вијцима.

Нису у питању украсне кућице, већ кућице по мери птица које личе на њихово природно станиште. Постоји више модела кућица, пред Вама је модел који је један од најзаступљенијих, уз то је практичан и једноставан. Постоје неки основни параметри које треба испоштовати због функционалности кућице (комфор, изолација, хигијена, чврстоћа, безбедност, заштита од грабљиваца, воде, временских услова…) а овај модел све то испуњава. Кућица се саставља на одређен начин због веће чврстине, боље изолације и веће отпорности на пропуштање воде. Ипак, дрво у различитим временским условима „ради“, шири се и скупља, што доводи до пуцања дрвета.

На дну кућице је пет рупица како би вода која уђе, сакупи се у кућици могла да отекне. Простор на предњој страници између улаза и дна унутар кућице је додатно изгребан како би птићи, када дође време, могли лакше да се попну до улаза. Кров је причвршћен за носач кућице шарком како би се могао отворити ради чишћења кућице и има визир изнад предње стране због заштите од грабљивица и кише. На кров, са унутрашње стане, постављена је једна дашчица која омогућава да кров боље леже на кућицу, да се не клима/шета лево-десно. Уз помоћ два ексера и парчета жице кров је осигуран да се не отвара нпр. под ударом ветра. Као носач кућице служи летва која је причвршћења за задњу страну кућице и која вири изнад и испод кућице. На деловима летве који вире налази се пар рупица за ексер, вијак или жицу, гуму, све у зависности како и где се поставља кућица. Због заштите од грабљивица, улаз у кућицу је додатно ојачан дашчицом која је постављена око улаза. Улаз се ставља високо како би кућица била што дубља, са што већим корисним простором, да птићи не би испали из кућиће и као додатна заштита од грабљивица.

Офарбана је фарбом на воденој бази, у две руке (прва рука основни заштитни премаз – импрегнант, друга рука завршни дебелослојни премаз са додатком воска), четком што је и видљиво. У кућици се налази упутство (намена, постављање, заштита, одржавање). Кућице су складиштене у помоћним просторијама те су могући видљиви остаци прашине и паучине.

Кућица за мање птице
Пречник улаза у кућицу је 35 мм. Сходно томе кућицу би могли да настане: врапци (пољски, покућар/обични/домаћи), сенице (велика, јелова, ћубаста/кукмаста, црноглава/сива, планинска, плава/плаветна), мухарице/муварице (беловрата/црнобела), црвенрепке (обична/шумска), црвендаћи, бргљези/пузавци, плиске/пастирице, детлићи (мали), вијоглави, царићи.
Димензије кућица без летве носача и визира крова: Тежина: од 2,7 до 3,6 кг; Ширина: од око 14 до 16,5 цм; Дужина: од око 15 до око 19 цм; Висина: од 32 до 33 цм; Дебљина дасака: од 2 до 2,3 цм.

Кућица за веће птице
Пречник улаза у кућицу је 60 мм. Сходно томе кућицу би могли да настане: чворци (обични), ћукови, детлићи (велики, црвеноглави, средњи), жуне (сива, зелена), вијоглави, врапци (покућар/обични/домаћи), сенице (велика, јелова), мухарице/муварице (сива), црвенрепке (шумска/обична, црна), бргљези/пузавци.
Димензије кућица без летве носача и визира крова: Тежина: од 3,5 до 4,4 кг; Ширина: од око 20 до 21 цм; Дужина: од око 22 до 24,5 цм; Висина: око 31 цм; Дебљина дасака: од 2 до 2,5 цм.

Димензије су оријентационе/просечне како би имали представу о величине кућица, а може се десити да нека кућица мало одступа од ових димензија.

Прочитајте још текстова са блога на тему кућице за птице.

Како изгледају кућице за птице:
kucica-za-ptice kucica-za-ptice kucica-za-ptice

Како се пакују кућице за птице:
kucice-za-ptice kucice-za-ptice

Упутсво за употребу кућица за птице:
letak-kucice-za-ptice1 letak-kucice-za-ptice2