Пријатељи птица – приручник за мале орнитологе

prijatelji-ptica

Књига за препоруку:

„Пријатељи птица – приручник за мале орнитологе“
Здравко Будимир, Петра Чулиг, Анте Коџоман
Удруга БИОМ
Загреб

Преузимање, mirror

„Птице, наши пернати пријатељи

Птице нас свакодневно задивљују својом пјесмом, летачким умијећем и прекрасним бојама свог перја. Проучавамо их још од давнина, а у новије вријеме птице су постале и предмет знанственог истраживања. Нова нам је технологија омогућила праћење птица на великим удаљеностима, проматрање њиховог понашања и навика те анализирање и најситнијих детаља у понашању и изгледу птица. Све то радимо у сврху њихове заштите, како бисмо се још дуго могли дивити тим чудесним пернатим створењима.

Знаност која се бави истраживањем птица назива се орнитологија, а знанственици који проучавају птице су орнитолози. Орнитолози проучавају изглед, понашање, грађу и функције тијела птица те начине на које су птице повезане с околишем. Притом се користе разним методама, као што су прикупљање узорака, проматрање и праћење у природи те истраживање у лабораторију.

Проучавање птица може бити приступачно свима. Не морамо бити знанственици да бисмо користили једноставне орнитолошке методе. Примјерице, проматрање птица помоћу далекозора и биљежење опаженога.

Наша школска дворишта, градски паркови и вртови одлична су мјеста за почетак истраживања чаробног птичјег свијета. Које су врсте присутне код нас? Како преживљавају? Које су њихове најзначајније и најуочљивије карактеристике? Зашто су одабрале баш наше сусједство за живот?“