Проналажење адекватне замене за Windows XP

Питање Beginning-the-countdown-а: Управо сада, на шест месеци до истека подршке за Windows XP, америчка мејнстрим штампа доноси нам велики број текстова и коментара са саветима зашто што пре да пређемо на Windows 7/8 или Mac и на нов хардвер. С тим у вези једна сугестија. Ово би могао да буде добар разлог за DistroWatch Weekly пронађе и представи специфичне дистрибуције које би могле да продуже живот обичног лаптопа и нетбука, за кориснике који су свој рачунар купили не тако давно и који не мисле да су њиховом рачунару одбројани дани и да треба да иде на рециклажу. Знам за многе дистрибуције које раде на лаптоповима, али са мало пренетих опција специфичних за Windows које се могу наћи у одређеном хардверу; на пример, светлина монитора, аудио контроле, итд. Мислим на дистрибуције посебно креиране као готов оперативни систем за лаптопове и нетбукове у које би биле укључиле и ове опције.

Одговор DistroWatch-а: Постоји неколико Linux дистрибуција које су идеалне за замену застарелог Windows XP оперативног система. Неке од њих су исполирана десктоп решења која имају свој стил, али и која би вероватно задовољила потребе корисника. Друге су посебно дизајниране да би корисницима олакшале прелазак са Windows XP оперативног система. Такав је, на пример, Zorin OS који може да буде адекватна замена за Windows XP. Дизајниран је тако да, у извесној мери, опонаша Windows-ов изглед и (ако ме сећање служи) Zorin OS долази са Wine-ом, што омогућава корисницима да инсталирају софтвер који су користили на њиховом претходном оперативном систему. За људе који су у потрази за бесплатним оперативним системом који је по изгледу најсличнији са Windows-ом, препоручујем да крену са Zorin OS.

За многе који користе модеран, нов хардвер кориснички оријентисане дистрибуције као што су Linux Mint, Mageia и Kubuntu ће бити идеалне. Свака од ових дистрибуција је прилагођења за кориснике десктоп рачунара и свака дистрибуција долази са много кориснички оријентисаних функција. С друге стране, многи који траже замену за Windows XP ће вероватно бити на старијем хардверу и могу бити заинтересовани за лаганије дистрибуције. Пронашао сам Peppermint OS да буде дистрибуција која може да понуди прилично познат изглед за нове кориснике задржавајући висок ниво перформанси. Још једна лагана дистрибуција коју од недавно користим и у којој уживам и коју са задовољством препоручујем новим корисницима Linux-а је LXLE. LXLE је дистрибуција која нуди веома атрактиван изглед и много могућности задржавајући штедивљост на ресурсима.

Постоје и друге дистрибуције које могу бити одговарајуће замене за застареле Microsoft-ове оперативне системе, већина мејнстрим Linux оперативних ситема доноси све потребне функције, само што сваки има другачији стил када је у питању пружање те функције. То значи да вам дистрибуције које сам предходно навео нису једина опција на располагању, али оне јесу дистрибуције са којима сам имао највише успеха када је у питању увођење новајлија у свет Linux-а.

*

Уз дозволу превод и обрада текста:
DistroWatch Weekly, Issue 538, 16 December 2013 – Questions and Answers (by Jesse Smith)