Toolx GNU/Linux – Снимци екрана

У предходном посту сам представио Toolx GNU/Linux, а пошто нисам успео да нађем снимке екрана одлучио сам да их направим, и ево како је ишло.

Преузео сам Toolx GNU/Linux toolxfs-1.2.0-i686.tar.bz2 и инсталирао сам га на USB меморију од 4GB. Користио сам званично упуство за инсталацију. Приликом инсталције потребна су root овлашћења. Како бих одрадио инсталацију морао сам мало да претражим интернет за неким одговорима, те сматрам да би требало мало детаљније описати у званичном упуству процес инсталације. После инсталације остало је пар стотина MB слободног простора на USB-у. Инсталацију сам одрадио на PC#1 који има 3GB RAM-a.

По првом покретању добио сам грешку од Wicd-a коју сам покушао да исправим уз помоћ упустава која сам нашао на интернету, али нисам успео. Једино што је помогало јесте команда коју сам морао уносити у Терминал при сваком новом покретању система:

wicd

Нажалост, нисам успео да наместим PPPoE конекцију за бежични интернет, иако сам одрадио све по правилу.

Надао сам се да ће се то поправити ако инсталирам Gnome network manager [извор]:

apt-get -y install network-manager-gnome
cp /etc/network/interfaces {.stock}
echo "auto lo" > /etc/network/interfaces
echo "iface lo inet loopback" >> /etc/network/interfaces
service network-manager start
nm-applet &

и уклоним Wicd:

apt-get purge wicd*

Више се није појављивала грешка, али и даље нисам могао да успоставим везу са интернетом. Ово ми се до сада није дешавало ни са једном Debian/Ubuntu дистрибуцијом.

Пошто даљи рад није био могућ без интернет конекције пребацио сам се на PC#2 који има 256MB RAM-а. PC#2 има интернет преко дељене конекције са PC#1. Сада се Toolx GNU/Linux без проблема конектовао на интернет.

На оба рачунара Toolx GNU/Linux лепо ради (наравно на PC#2 знатно спорије, али ради) осим што је IceWeasel мало тром.

Да бих могао да урадим снимке екрана, које можете видети на крају текста, инсталирао сам Gnome screenshot:

apt-get install gnome-screenshot

На крају сам одрадио update:

apt-get update
apt-get upgrade
apt-get dist-upgrade

Прилагодио сам изглед сопственим потребама. Зато снимци екрана које сам направио не одговарају оригиналном изгледу Toolx GNU/Linux-а. За позадину сам поставио LUGoNS-ов тапет.

Ово је дефинитивно једна од добрих дистрибуција за USB коју сам имао прилике да тестирам, још ако се реши PPPoE конекција…

Све честитке аутору.