Топ 5 ГНУ\Линукс дистрибуцијa

Постоји на стотине разних ГНУ\Линукс дистрибуција. Тешко их је баш све тестирати али неколицину јесам и ево закључка.

За крај ове године укратко бих вам представио пет ГНУ\Линукс дистрибуција које су оставиле најбољи утисак код мене. Ово је мој личан избор и није објективан за избор најбоље или најпопуларније ГНУ\Линукс дистрибуције уопште већ је искључиво направљен на основну мојих личних запажања, жеља и знања.

UBUNTU

Ubuntu

Оперативни ситем који користим. У задње време је доста контраверзи око њега. Нисам одушевљен Јунитием али човек се навикне. Велика домаћа заједница са одличном подршком. Прегршт документације на интернету. До сада ме није „издао“. Фино ради. Препоручујем 12.04 верзију са дугорочном подршком.

Званични сајт: www.ubuntu.com
Преузимање: www.ubuntu.com/download/desktop
Локална заједница: forum.ubuntu-rs.org

LINUX MINT

Linux Mint

Одличан оперативни систем. Долази са преинсталираним кодецима. Мало „дуплираних“ апликација за мој укус али ништа страшно. Окружење предивно, лако за употребу. Прегршт документације на интернету. Домаћа заједница је ових дана добила 500. члана. Честитам. Значи, имате и помоћ на српском. Прави избор за почетнике.

Званични сајт: linuxmint.com
Преузимање: linuxmint.com/download.php
Локална заједница: /

DEBIAN

Debian

Шта рећи. 🙂 Ко зна зна, ко не зна научиће. 🙂 Само бих додао да је мој избор пао на Гном 2 радно окружење. Некада, не тако давно, је постојала локална заједница али је нажалост угашена.

Званични сајт: www.debian.org
Преузимање: www.debian.org/distrib
Локална заједница: /

PUPPY LINUX

Puppy Linux

Кад човек помисли да је стари рачунар спреман за рециклажу или што је код нас чешћи случај за отпад ту на сцену ступа Папи. У тако „малом“ оперативном ситему имате све што вам је потребно да би ваш рачунар радио, ма и више од тога. 😉 Просто сам се изненадио у колико верзија, деривата долази Папи. Избор је велик а на вам је да одлучите.

Званични сајт: www.puppylinux.com
Преузимање: www.puppylinux.com/download/index.html
Локална заједница: /

SOLUS OS

Solus OS

Иако је нов оперативни систем обећава. Да ли ће испунити очекивања у даљем развоју видећемо. Али он је већ сад одличан. Долази са преинсталираним кодецима. Радно окружење је прилагођено почетницима, а посебно онима који прелазе са Прозора на Линукс. Не знам, једноставно овај оперативни систем ме је одушевио. 🙂

Званични сајт: solusos.com
Преузимање: solusos.com/download
Локална заједница: /