Tor exit node from Novi Sad

Шта је Tor?

Tor (анонимна мрежа) је мрежа која служи за аноними пренос података. Користи се за TCP конекције и може се користити на пример за WWW, Instant Messaging, IRC, SSH, E-Mail, P2P итд. Tor кориснике штити од анализе саобраћаја.
Tor је акроним и има различита значења. Уобичајено се користи као нотација за The Onion Routing (енглески onion = лук) и већином се користи његова кратка форма.

Зашто је ЛУГоНСу битан овај пројекат?

“Зашто бих се информисао о анонимним техникама комуникације на Интернету или зашто бих их уопште користио? Не бавим се криминалом нити имам шта да кријем.” Овакво или слично размишљање је прво што нам проструји кроз главу када се покрене ова тема. Она је, сама по себи, обавијена велом тајне, а већина је сврстава у разне криминалне и илегалне активности. Овакав начин размишљања аутоматски произилази из тога, јер у свакодневном животу ми ни не размишљамо о очувању наше анонимности и приватности.

Право на давање било каквих информација о себи треба да буде Ваша и само Ваша лична одлука!

Овако наравно не размишља већина, велике организације и корпорације газе све пред собом и имају само један циљ: остварити што већи профит не бирајући средства, а при томе уопште не обраћајући нити поштујући етику и право на Вашу приватност. Tor пројекат управо има за циљ да Вам омогући да заштитите Вашу приватност.

ЛУГоНСов примарни циљ као и морална обавеза је да укаже људима како да заштите своју приватност, да што боље савладамо савремене технике и да будемо у кораку са технологијом. Сматрамо да би постављањем Tor exit node сервера у Србији скренули свима пажању на свакодневно кршење приватности и прикупљања података, много боље упознали јавност о овим озбиљним проблемима, понудивши адекватну заштиту и имали одличну прилику да активно учествујемо у овом веома важном пројекту за све нас. Тренутно не постоји нити један сервер у Србији као ни у окружењу. Време је да се то промени.

Више о пројекту на tor.lugons.org.

[извор]