Треће обретеније главе светог Јована Крститеља

Треће обретеније главе светог Јована Крститеља 7.јун/25.мај

У VIII веку у време љутог иконоборства глава светог Јована би пренета у место Комане, место прогонства светог Јована Златоуста. Но када иконоборство преста, у време цара Михаила и патријарха Игњатија, 850. године чесна глава светог Јована би пренета у Цариград и тамо положена у придворној царској цркви.

Преузето из „Охридског пролога“ светог Николаја Охридског и Жичког

*

Чесна глава Светог Јована Крститеља бејаше пре много година сакривена на свештеном месту. Сада би по указању Божјем једном свештенику пронађена у једном сребрном кивотићу. „У осмом веку, у време љутог иконоборства, глава Светог Крститеља беше пренета у место Комане у Кападокији, место прогонства светог Јована Златоуста. Но сада, када иконоборство преста, у време цара Михаила и патријарха Игњатија, 850. године, чесна глава Светог Јована би пренета у Цариград и тамо положена у придворној царској цркви. Преподобни Теодор Студит (који се слави 11. новембра) одржао је дивну похвалу у част овог трећег обретења чесне главе Светог Крститеља. Изгледа да је света Глава Претече и Крститеља Господњег била и у његовом студитском манастиру.

Преузето из „Житија Светих“ светог Јустина Ћелијског

*

Тропар, глас 4.

Као Божанско благо сакривено у земљи, Христос нам откри твоју главу, Пророче и Претечо. Сви који смо се сабрали да прославимо проналазак твоје свете главе, песмама дивним Спаситељу певамо, Који нас спасава од пропасти твојим молитвама.

Кондак, глас 6.

Као објављени светлосни и Божански стуб у свету, и свећњак сунчани, Претечо, твоју светлу и Божанску главу си показао свим крајевима. Она освећује све који јој се са вером поклањају и кличу: Христов премудри Крститељу, спаси све нас!