Ubuntu летак

Linux for human beings

Linux за људска бића.

Ако немате баш никаквих искустава са Linux-ом, нисте никада видели како изгледа, пробали да га инсталирате или сте то учинили и брзо одустали од навикавања, наставите да читате. Инсталација дистрибуције Ubuntu је нешто најлакше што можете учинити.

Ubuntu је популарна дистрибуција слободног оперативног система GNU/Linux, која ставља акценат на лакоћу употребе, брзину рада и стабилност. Ubuntu је једна од најраширенијих и најприхваћенијих Linux дистрибуција, углавном намењена коришћењу на десктоп рачунарима. Назив дистрибуције потиче од афричке идеологије убунту што отприлике значи „хуманост према другима“.

У питању је свеобухватан оперативни систем уз ког се достављају програми који омогућавају рад у свим сферама, и нуде најбоље што слободан софтвер у овом тренутку може да понуди. Ubuntu тежи да коришћењем једино слободног софтвера просечном кориснику обезбеди истовремено ажуран и стабилан оперативни систем. Ubuntu-ови програми су слободни и отвореног кода, тако да их можете делити коме желите и колико желите. Ubuntu са подразумеваним софтвером ће задовољити све који користе канцеларијске апликације, приступају интернету, воле да погледају неки филм и да слушају музику, те да се понекад поиграју. Све то Ubuntu ради савршено, поуздано и без застоја. Ubuntu долази са пуном подршком и разноразним сервисима доступним широм света.

Прво издање Ubuntu-а је угледало светлост дана 20. октобра 2004. године. Свако издање има кодно име и број верзије на основу године и месеца издавања. Ubuntu се активно развија и нова, унапређена издања се појављују редовно на сваких шест месеци. Можете га испробати (и користити) и без инсталације на хард диск, а можете га и инсталирати упоредо са постојећим оперативним системима које имате на рачунару. Ubuntu одликује разноврсност која се огледа у великом броју деривата заснованих на другачијим окружењима радне површине, па се доживаљај употребе врло лако може прилагодити свакоме.

Ubuntu је доступан бесплатно за преузимање преко интернета. Ubuntu је слободан, бесплатан и легалан за употребу и дељење, како код куће, тако и на послу. Увек је био и увек ће бити. Од система до сигурносних надоградњи, складишта и софтвера.

У Србији постоји локална Ubuntu-ова заједница. Ubuntu-ова ЛоЗа (скраћеница од Локална Заједница) за Србију је званични Ubuntu-ов локални тим за Србију. Ubuntu LoCo представља званични пројекат организовања корисника и љубитеља ове дистрибуције широм света у локалне заједнице. Циљеви Локалних Заједница јесу промоција Ubuntu-a, пружање помоћи заинтересованим корисницима и организовање акција и пројеката везаних за популаризацију ове дистрибуције. Уколико желите да се прикључите или помогнете рад тима на било који начин, контактирајте Ubuntu-ову Локалну Заједницу за Србију на ubuntu-rs.org, wiki.ubuntu-rs.org, ubuntu-rs.org/irc-kanal.

Најважнији циљеви Ubuntu-а су: бити једноставан за употребу; имати једноставну инсталацију и бити доступан, приступачан свима; бити доступан на разним језицима; укључити што више заједнице што је могуће, промовисајући значење „хуманости“ унутар софтверског система.

извори: sr.wikipedia.org/wiki/Ubuntu, pcpress.rs/arhiva/tekst.asp?broj=139&tekstID=7738, wiki.ubuntu-rs.org/Ubuntu_flajer, ubuntu-rs.org/o-projektu, ubuntu-rs.org

март 2012. в3.5

преузми Ubuntu летак