Ubuntu + LXDE

Ubuntu је популарна GNU/Linux дистрибуција која долази са Unity окружењем радне површи.

LXDE је изузетно брзо и системски штедљиво окружење радне површи.

Ubuntu LXDE деривати

Lubuntu


Lubuntu је брз и лаган оперативни систем развијен од стране заједнице. Фокус је стављен на брзину и енергетску ефикасност. Због тога, Lubuntu има веома ниске хардверске захтеве и одличан је избор за слабије, старије рачунаре али и за рачунаре нове генерације.

Корисни линкови: вебсајт, distrowatch, linuxscreenshots.

LXLE


Како би неки рекли, са потпуним правом, LXDE eXtra Luxury Edition је Lubuntu који дише пуним плућима. Од иовако прелепог Lubuntu-а LXLE је још нашминканији. LXLE прати искључиво Ubuntu LTS издања. Долази на DVD-у и неће вам бити потребно да додатно инсталирате неке програме, јер ова дистрибуција доноси скоро све што вам може затребати од програма.

Све је за похвалу, од избора програма, изгледа, понашања система у свакодневном раду. Свака част тиму који стоји иза ове дистрибуције.

Корисни линкови: вебсајт, sourceforge, distrowatch, linuxscreenshots.

Zorin OS Lite


Главни циљ за Zorin OS Lite јесте да буде Linux алтернативa за WindowsOS и да корисници WindowsOS-а уживају у свим могућностима које нуди Linux без компликација. Долази са програмима за подешавање изгледа система и инсталацију програма који су својствени само овој дистрибуцији.

Корисни линкови: вебсајт, sourceforge, distrowatch, linuxscreenshots.

Linux Mint LXDE


Linux Mint је сигурно најпопуларнији Ubuntu-ов дериват, који је по популарности можда и премашио Ubuntu. Нажалост, Linux Mint од верзије 12 нема више званично издање које долази са LXDE окружењем радне површи. Ипак то није спречило групу пољака удружених у Linux Mint заједницу Пољске да направе Unofficial Linux Mint LXDE односно незванично Linux Mint издање са LXDE окружењем радне површи. У односу на Linux Mint измењени су неки од подразумеваних програма како би систем био још ефикаснији.

Корисни линкови: вебсајт, sourceforge, linuxscreenshots.

UALinux Lubuntu OEM Pack


User and Linux Lubuntu OEM Pack је дистрибуција намењена за кућну и канцеларијску употребу. Садржи све потребне корисничке апликације. Погодна је за испоруку на рачунарима као преинсталирани оперативни систем јер не захтева додатно преузимање програма са интернета.

Корисни линкови: вебсајт, sourceforge, distrowatch.

Peppermint OS


Peppermint OS је дистрибуција која нуди добру интеграцију са Cloud-web апликацијама. Намењена да олакша рад свима који свој рад везују за програме који се налазе у Облаку, на вебу.

Да би сте извукли најбоље из Peppermint-а морате имати и добру интернет везу.

Корисни линкови: вебсајт, distrowatch, linuxscreenshots.

Trisquel GNU/Linux Mini


Trisquel Mini је једна од дистрибуција која долази у потпуносто са Слободним софтвером, зато се налази на листи Фондације за Слободан софтвер као 100% Слободни оперативни систем.

Корисни линкови: вебсајт, distrowatch, linuxscreenshots.

И још…

Како инсталирати LXDE на Ubuntu