Убунту Србија одбројавање

Званични Ubuntu countdown банери који одбројавају дане до изласка нове верзије Убунтуа могу се видети на многим домаћим сајтовима, блоговима посебно код аутора који користе Убунту и Слободан софтвер. Нешто је застало код званичних банера још од изласка Убунтуа 12.04. За Убунту 12.10 је постојало одбројавање али без нових банера као што је то раније био случај, већ се као једино решење користио првопласирани банер од верзије 12.04. Да буде још горе за Убунту 13.04 није ни било одбројавања, банери су остали статични на верзији 12.10. Ипак треба споменути два Ubuntu countdown unofficial банера који су актуелни.

Пре неког времена сам учествовао у изради званичног банера бројача за ЛиБРЕ! часопис. Још раније сам локализовао на српски језик на ћирилицу и латиницу званични Software Freedom Day countdown банер. Драго ми је да су оба банера у употреби и да се виде на интернету. Планирао сам да узмем учешћа у конкурсу за званични Убунту банер бројач али то тренутно није могуће из разлога које сам навео на почетку чланка. Колико сам приметио до сада није било Убунту банера бројача на српком језику на ћирилици и латиници. Сходно томе одлучио сам да приредим

Убунту Србија банер бројач

Захваљујући философији Слободног софтвера и људима који је подржавају све је било ту, на дохват руке, само је требало одвојити мало времена, осмислити и укомпоновати постојеће елементе.

Ненад С. Лазић је аутор Логоа и знака локалне Убунту заједнице и Банера за Убунту ЛоЗу Србије. Они су уз ситне преправке послужили као основа банера. Како су испали? Можете погледати галерије:

Mads Rosendahl (MadsRH) је урадио скрипту за Ubuntu 9.04 baner бројач која је уз ситне измене употребљена за овај банер бројач.

На крају слике и скрипту треба негде хостовати. Одлучио сам се за SourceForge.

Банер је урађен на српском језику на ћирилици и латиници и води ка веб сајту Убунтуове локалне заједнице у Србији.

Одржавање банера бројача

За свако ново издање Убунтуа биће потребно одрадити мање измене на банеру у вези натписа верзије а на скрипти унети датум изласка нове верзије. При праћењу датума изласка нових Убунту издања могу послужити:

Постављање банера бројача на сајт, блог

Ископирајте један од датих кодова у зависности од писма (да ли желите банер бројач на ћирилици или латиници) и налепите га на сајт, блог на место где желите да стоји. Можете преузети банер бројач и поставити да се врти на неком трећем хосту ако вам тако више одговара.

Ћирилица

Убунту-РС

Убунту-РС

<a href="http://www.ubuntu-rs.org/" target="_blank"><img src="http://zpopivoda.users.sourceforge.net/ubuntu-rs-odbrojavanje/ubuntu-rs-cir.php" alt="Убунту-РС" style="width:181px;height:151px;border:0px;" /></a>

Latinica

Ubuntu-RS

Ubuntu-RS

<a href="http://www.ubuntu-rs.org/" target="_blank"><img src="http://zpopivoda.users.sourceforge.net/ubuntu-rs-odbrojavanje/ubuntu-rs-lat.php" alt="Ubuntu-RS" style="width:181px;height:151px;border:0px;" /></a>

Преузимање Убунту Србија банера бројача