Упознајмо свет науке уз слободан софтвер

Центар за промоцију науке из Београда је расписао јавни позив за подношење пројеката који промовишу науку а који се реализују се 2015. години. Удружење професора информатике Србије из Новог Сада и Центар за стручно усавршавање из Кикинде су, као партнерске организације, конкурисали и добили реализацију пројекта „Упознајмо свет науке уз слободан софтвер“.

У уторак 13.10. 2015. године у Дому посланика у Београду је одржана свечаност потписивања уговора и додела признања организацијама које у свом фокусу реализују научно истраживачке програме. Том приликом су додељена признања представницима удружења, друштава, факултета, института, школа и организација чији научно-популарни пројекти су победили на кокурсу. УПИС је такође добио ово признање. Додели признања и свечаности потписивања уговора је присуствао Горан Јовишић, председник Удружења који је уједно и коаутор програма.

Период реализације нашег пројекта је од септембра 2015. године до краја јануара 2016. године.

Програм можете пратити и преко наше ФБ странице https://www.facebook.com/svetnauke.slobodansoftver.
Више информација можете пронаћи и на интернет презентацији http://slobodansoftverzaskole.org/nauka-skole/sr-rs/.

Пројекат ¨Упознајмо свет науке уз слободан софтвер¨ наставља праксу примене слободног софтвера у настави фокусирањем на науку. Наш циљ је да помогнемо наставницима у проналажењу начина како да уз слободан софтвер израде наставне садржаје који се баве научним темама. За нас је посебно важно да представимо програме слободног софтвера који могу помоћи наставницима да представе комплексније научне области и односе својим ученицима. Графичко представљање дијаграма, графикона, технолошких процеса, представљање математичких функција, физичких појава, креирање наставних целина је у фокусу овог пројекта, јер предспостављамо да су почетне функције познате у претходним активностима.

[извор]