Xubuntu летак

САВРШЕНО ЛАГАН СИСТЕМ ЗА ВАШ РАЧУНАР

Званични Xubuntu сајт
http://xubuntu.org

Подршка за све Xubuntu кориснике
http://forum.ubuntu-rs.org
http://wiki.ubuntu-rs.org

Група корисника GNU/Linux оперативних система у Ловћенцу
http://lovcenaclug.blogspot.com

XUBUNTU

Xubuntu http://xubuntu.org је брз и лаган оперативни систем развијен од стране заједнице. Заснован је на Ubuntu-у http://www.ubuntu.com и користи лагано окружење радне површи Xfce http://www.xfce.org у комбинација са „лаганим” (пажљиво одабраним) програмима. Због тога, Xubuntu има веома ниске хардверске захтеве и одличан је избор за слабије, старије рачунаре али и за рачунаре нове генерације. Xubuntu је нашао практичну примену као оперативни систем за рачунаре који су припремљени за дистрибуцију у добротворне сврхе.

Име Xubuntu је мешавина речи Xfce и Ubuntu. Xfce је назив за лагано окружење радне површи, док је Ubuntu назив најпопуларније GNU/Linux дистрибуције и значи „хуманост према другима“ у Zulu и Xhosa језицима.

Xfce је лагано окружење радне површи које има за циљ да буде брзо и системски штедљиво, а са друге стране да буде визуелно допадљиво и кориснички прилагодљиво. Xfce се састоји од колекције засебних компоненти које заједно пружају пуно функционално окружење радне површи. Xfce је скраћеница од XForms Common Environment. Током времена Xfce је престао да користи XForms али је задржао назив с тим што се не пише више великим словима. Xfce је настао 1996. године, а заснован је GTK+-у.

Прво издање Xubuntu-а је требало да се појави кад и Ubuntu 5.10, 13. октобра 2005., што се нажалост није десило. Уместо тога Xubuntu се појавио као пакет под именом xubuntu-desktop који је инсталирао Xfce окружење радне површи на Ubuntu-у. Прво издање Xubuntu-а се појавило 1. јуна 2006. као званични признати дериват Ubuntu-a. Xubuntu прати исти систем именовања као и Ubuntu, и свако издање има кодно име, број верзије базиран на години и месецу издања. Xubuntu се активно развија и нова, унапређена издања се појављују редовно на сваких шест месеци.

Једноставан за коришћење, осмишљен је да олакша прелазак корисника са других оперативних система, омогућујући сличан распоред радне површине.

У питању је свеобухватан оперативни систем уз ког се достављају програми који омогућавају рад у свим сферама, и нуде најбоље што слободан софтвер у овом тренутку може да понуди. Xubuntu тежи да просечном кориснику обезбеди истовремено ажуран и стабилан оперативни систем.

Xubuntu са подразумеваним софтвером ће задовољити све који користе канцеларијске апликације, приступају интернету, воле да погледају неки филм и да слушају музику, те да се понекад поиграју. Све то Xubuntu ради савршено, поуздано и без застоја. Xubuntu има приступ до Ubuntu-ових програмских складишта дозвољавајући инсталирање било којих програма доступних из Ubuntu-а.

Инсталација дистрибуције Xubuntu је нешто најлакше што можете учинити. Можете га испробати (и користити) и без инсталације на тврди диск, а можете га и инсталирати упоредо са постојећим оперативним системима које имате на рачунару.

Xubuntu је доступан бесплатно за преузимање преко интернета.
http://xubuntu.org/getxubuntu

Xubuntu је слободан, бесплатан и легалан за употребу и дељење, како код куће, тако и на послу. Увек је био и увек ће бити.

UBUNTU СРБИЈА

У Србији постоји локална Ubuntu-ова заједница. Ubuntu-ова ЛоЗа (скраћеница од Локална Заједница) за Србију је званични Ubuntu-ов локални тим за Србију. Ubuntu LoCo представља званични пројекат организовања корисника и љубитеља ове дистрибуције широм света у локалне заједнице. Циљеви Локалних Заједница јесу промоција Ubuntu-a, пружање помоћи заинтересованим корисницима и организовање акција и пројеката везаних за популаризацију ове дистрибуције. Уколико желите да се прикључите или помогнете рад тима на било који начин, контактирајте Ubuntu-ову Локалну Заједницу за Србију.

Корисни линкови

ЛОВЋЕНАЦ LUG

2LUG – Ловћенац LUG – Ловћенац Linux User Group. Група корисника GNU/Linux оперативних система у Ловћенцу је покренут као пројекат 2010. године у циљу популаризације Слободног софтвера у локалу да би 2013. године прерастао у заједницу. Више информација о активностима и новостима везаним за заједницу можете пратити на званичном сајту http://lovcenaclug.blogspot.com.

Придружите нам се на друштвеним мрежама

Посетите наш сајт
http://lovcenaclug.blogspot.com

Преузмите летак.