Зашто GNU/Linux? Зашто Ubuntu?

Зашто GNU/Linux?

Разлози су вишеструки.

Слобода, заједница, избор, безбедност, цена, легалност, лиценца. Слободни сте да радите шта хоћете и како хоћете. Имате велики избор дистрибуција, окружења радне површи, програма. Дистрибуције долазе са преинсталирам основним програмима, драјверима. Нема страха од вируса, екрана смрти, случајно обрисан системских фајлова… Лака инсталација програма кроз софтвер менаџер. Једноставнo освежавање, надоградња система и програма. Могућност коришћења система без инсталације на хард диск путем live cd-a.

Све мане које су везане за коришћење GNU/Linux-а проузроковане су Власничким софтвером који је стандард у неким областима рачунара и није га могуће заменити, заобићи. Значи, када причамо о нерешивим проблемима на GNU/Linux-а они су (ин)директна последица философије Власничког софтвера, јер управо због такве философије GNU/Linux-а заједница није у могућности да утиче на решавање проблема.

На срећу тих проблема све је мање. Играње популарних наслова игрица није више рак рана GNU/Linux-а. Остаје да дође боља подршка за хардвер од стране произвођача у виду драјвера, пропратних програма и услуга и да дође популарни Власнички софтвер: Photoshop, 3DMax, MS Office… 😉

Корисни текстови за прочитати:

Зашто Ubuntu?

Разлози су практичне природе.

Ubuntu је дистрибуција која је лака за коришћење и прилагођена је почетницима. На интернету ћете наћи велики број блогова, сајтова, форума… на којима се налази огромна документација која ће вам помоћи да боље упознате Ubuntu, остварите своје жеље, решите проблеме у раду система и програма… Ubuntu има своје признате/званичне деривате који вам доносе различита окружења радне површи: KDE (Kubuntu), XFCE (Xubuntu), LXDE (Lubuntu), GNOME (Ubuntu GNOME), као и деривате различите намене: Едукативне (Edubuntu), Мултимедијалне (Mythbuntu, Ubuntu Studio). Најбитнији разлог је подршка на српском језику за коју можемо бити захвални Ubuntu-овој локалној заједници у Србији.

Зато сматрам да је Ubuntu LTS 12.04 (Xubuntu и Lubuntu) и даље најбољи избор за почетнике.

Корисни текстови за прочитати: