Које Linux дистрибуције препоручујем?

Иако је ово веома често питање на њега је и лако и тешко одговорити. 🙂 Одговор зависи од доста тога нпр. шта вам је потребно, колико добро познајете рад на рачунару, колико добро знате енглески, какав/који рачунар поседујете, има ли неко у вашем окружењу ко је вољан да вам помогне… Кад сазнамо одговоре на сва ова питања, можда и на још које, иде тежи део посла јер треба од поприличног броја одговарајућих Linux дистрибуција препоручити/одабрати праву. О укусима нећемо расправљати јер би то и овако тешку систуацију учинило још тежом, али не заборавите да се многи одлучују за одређену дистрибуцију искључиво због изгледа, а не због квалитета, намене саме дистрибуције. 🙂 Колико вам се пута десило да на крају угледате на рачунару дистрибуцију на коју нисте ни помислили, а камоли препоручили. 😀 Битно је да ради посао. 😉

На основу добијених одговора одлучујем шта ћу препоручити, а у складу са сопственим знањем и искуством. Препоруке могу бити разноврсне, од случаја до случаја. Понекад одлучи и то коју дистрибуцију имам нарезану на cd/dvd-у у залихама за дељење.

Нека генерална препорука за кућни рачунар, а у зависности од конфигурације рачунара, свела би се на следеће три дистрибуције:

Linux Mint – Lubuntu – Puppy Linux

Linux Mint


За оне које не интересује колико им оперативни систем користи ресурса, јер колико год да користи њихов рачунар ће радити без проблема.
Званични сајт: http://www.linuxmint.com, на коме можете наћи корисничко упуство на српском језику.

Lubuntu


За оне који не желе непотребно да троше ресурсе ма колико јак рачунар имали. Такође за оне који имају рачунар скромнијих перфоманси.
Званични сајт: http://www.lubuntu.net. На сајту http://lubunturs.wordpress.com наћи ћете информације и упуства за Lubuntu на српском језику. Подршку можете потражити на форуму Ubuntu-ове заједнице у Србији: http://forum.ubuntu-rs.org.
Моја прва препорука. 😉

Puppy Linux


За оне који имају стар/слабији рачунар.
Званични сајт: http://www.puppylinux.com. Сајт заједнице: http://puppylinux.org.

*

Погледајте сајт Препорука за Linux.