Коју Linux дистрибуцију одабрати?

Када сам почињао са Linux-ом требало се одлучити за једну дистрибуцију. Одлука је пала на Ubuntu. Зашто? Ubuntu је добар оперативни систем који је лак за коришћење. Постоји велики број форума, сајтова, блогова, документације на енглеском језику. Енглески ми није јача страна, али се ипак солидно сналазим. Нисам имао техничких ограничења. У Србији Ubuntu има велику заједницу и одличан форум тј. одличну подршку за кориснике. Писао сам о томе и у чланку: Зашто GNU/Linux? Зашто Ubuntu?

Касније сам одлучио да пређем на Debian са Xfce окружењем радне површи. Међутим то се није десило.

Када сам се одлучио да радим на промовисању Linux-а (првенствено у локалу) природно је било да то радим преко дистрибуције коју користим, а то је Ubuntu. Када зађете у народ видите да се људи не сналазе најбоље са Unity-јем, да у великој већини случајева имају старије рачунаре, да су навикнути на Windows-ов Старт мени, када видите које послове обављају на рачунару… Сад је требало у складу са свим набројаним одлучити се за једну дистрибуцију. То није више могао бити Ubuntu, али желео сам да и даље останем на тој грани првенствено због снажне заједнице и одличног форума. Размишљао сам, тестирао велики број дистрибуција са различитим окружењима радне површи, менаџерима прозора… Коначно, одлука је пала на Lubuntu. Тако сам прешао са Ubuntu-а на Lubuntu.

Lubuntu je дистрибуција коју тренутно највише промовишем и препоручујем. Уз Lubuntu, а у складу са свиме горе наведеним, препоручујем још две дистрибуције Linux Mint и Puppy Linux као што сам објаснио у чланку: Које Linux дистрибуције препоручујем?

Ово је моја прича. Како ће се даље развијати не знам, видећемо. Ваша може бити слична или потпуно другачија.