Kubuntu летак

Kubuntu

Kubuntu је званични дериват дистрибуције Ubuntu који користи КДЕово графичко окружење, а чијим развојем управља заједница. Једноставан за коришћење, осмишљен је да олакша прелазак корисника са других оперативних система, омогућујући сличан распоред радне површине. КДЕова површ Плазме поседује прилагодљивост виџета која дозвољава корисницима да развијају и додају функције са других оперативних система или пак спроведу своје идеје.

Обзиром да Kubuntu и Ubuntu користе исту основу, могуће је програме једне варијанте покренути на другој, и обрнуто. Али то није све: можете имати на Kubuntu и ГНОМ и КДЕ графичка окружења истовремено.

У питању је свеобухватан оперативни систем уз ког се достављају програми који омогућавају рад у свим сферама, и нуде најбоље што слободан софтвер у овом тренутку може да понуди. Kubuntu тежи да коришћењем једино слободног софтвера просечном кориснику обезбеди истовремено ажуран и стабилан оперативни систем. Kubuntu-ови програми су слободни и отвореног кода, тако да их можете делити коме желите и колико желите. Kubuntu са подразумеваним софтвером ће задовољити све који користе канцеларијске апликације, приступају интернету, воле да погледају неки филм и да слушају музику, те да се понекад поиграју. Све то Kubuntu ради савршено, поуздано и без застоја. Kubuntu долази са пуном подршком и разноразним сервисима доступним широм света.

Прво издање Kubuntu-а је угледало светлост дана 08. априла 2005. године. Kubuntu прати исти систем именовања као и Ubuntu, и свако издање има кодно име, број верзије базиран на години и месецу издања. Kubuntu се активно развија и нова, унапређена издања се појављују редовно на сваких шест месеци, које корисницима доносе последње верзије КДЕове површи Плазме и пратећег КДЕовог софтвера. Игре, графички алати, разне апликације за интернет, програми за мултимедију, као и комплетан канцеларијски пакет су само део од велике базе софтвера коју вам ова дистрибуција ставља на располагање. Можете га испробати (и користити) и без инсталације на хард диск, а можете га и инсталирати упоредо са постојећим оперативним системима које имате на рачунару.

Kubuntu је доступан бесплатно за преузимање преко интернета. Kubuntu је доступан у десктоп, сервер и живој (Live) варијанти, за 32-битне и 64-битне архитектуре.

Kubuntu је слободан, бесплатан и легалан за употребу и дељење, како код куће, тако и на послу. Увек је био и увек ће бити. Од система до сигурносних надоградњи, складишта и софтвера.

У Србији постоји локална Ubuntu-ова заједница. Ubuntu-ова ЛоЗа (скраћеница од Локална Заједница) за Србију је званични Ubuntu-ов локални тим за Србију. Ubuntu LoCo представља званични пројекат организовања корисника и љубитеља ове дистрибуције широм света у локалне заједнице. Циљеви Локалних Заједница јесу промоција Ubuntu-a, пружање помоћи заинтересованим корисницима и организовање акција и пројеката везаних за популаризацију ове дистрибуције. Уколико желите да се прикључите или помогнете рад тима на било који начин, контактирајте Ubuntu-ову Локалну Заједницу за Србију на ubuntu-rs.org, wiki.ubuntu-rs.org, ubuntu-rs.org/irc-kanal.

Извори:
ubuntu-rs.org/kubuntu
sr.wikipedia.org/sr/Kubuntu
zeljko.popivoda.com/ubuntu-letak

децембар 2011. в1.1

Преузми Kubuntu летак.