Манастир Беочин

Mанастир Беочин је један од седамнаест фрушкогорских манастира. Убројан је међу Споменике културе од изузетног значаја. Налази се на северној падини Фрушке Горе, ушушкан између два брега обрасла густом шумом, поред Козарског потока и старог пута за Беочин. Манастирска црква је посвећена Вазнесењу Господњем, па је црквена слава Спасовдан (40. дан после Васкрса). У манастиру се посебно обележавају и дани: 12. новембар, када се прославља Свети Владика Варнава, свештеномученик, чије мошти се налазе у манастирској цркви, и 06. мај – Ђурђревдан, капела у парку је посвећена Светом Георгију великомученику и победоносцу.

У манастирској цркви се налази чудотворна, лепа и нежна, икона Мајке Божије, преко које се даноноћно излива милост и љубав Божија на верне људе који јој прилазе и молитвено призивају. Манастир Беочин надалеко је чувен и прослављен по чудогворној икони Пресвете Богородице.

У манастирској цркви је сахрањен Св. владика Варнава, епископ Хвостански, велики бранитељ православља, који се упокојио 1964. године у овом манастиру, као заточеник тоталитарног режима ондашње СФРЈ. Одлуком Светог архијерејског сабора маја 2004. године име овог епископа је унето у Диптих Светих наше Помесне Српске Цркве, а његов спомен се обележава 12. новембра.

Парк манастира Беочина је пројеткован у необарокном стилу вртног обликовања. На територији Војводине, један је од ретко сачуваних представника ове врсте уметности и представља вредан споменик пејзажне архитектуре.