Модроврана (European roller)

modrovrana

Модроврана (Coracias garrulus) је угрожена врста птица. У Србији је заштићена као Природна реткост. У Европској Унији је строго заштићена. То је мигрантска врста која проводи хладну зиму у подсахарској Африци, враћајући се у Европу током сезоне размножавања. Гнезда смешта у дупље старих стабала и лесних одсека, а храни се крупним инсектима, малим гмизавцима, водоземцима и сисарима. Угрожена је нестајањем станишта услед интензивирања пољопривреде, смањењем броја стабала са одговарајућим дупљама, интензивним коришћењем пестицида и криволовом на сеоби.

Недостатак одговарајућих места за гнежђење је фактор који највише ограничава опоравак њихове популације. Од 2003. године ради се на активној заштити ове врсте. Основана је и неформална група за заштиту модроврана. Предузимају се акције популаризације ове врсте, али и конкретне мере заштите која подразумева праћење (прстеновање), изградњу и постављање кућица за гнежђење, као и омогућавање услова за неометани боравак птица, заштиту стаишта. Активности су финансиране из више различитих програма, од којих су већина међународни пројекти заштите.

Нацрт кућице за гнежђење модроврана

У тексту Кућице за модровране можете прочитати како сам направио кућице.

kucica za modrovrane

Преузмите Нацрт кућице за гнежђење модровранe

За више информација о теми испратите линкове:

Ако сте вољни да помогнете можете се обратити Удружењу љубитеља природе „Riparia“, Фондацији за заштиту птица грабљивица и/или Друштву за заштиту и проучавање птица Србије.

Прочитајте још текстова са блога на тему кућице за птице.