Како направити кућицу за птице

kucica-za-ptice-sa-stanarima
Кућица за птице коју смо направили са својим станарима. Кућица се налази на Фрушкој Гори, а станари су велике сенице.

Кућица за птице

Размишљао сам шта урадити корисно са старим даскама, шта корисно направити од њих без неких већих додатних улагања. Одлучио сам се да направим кућице за птице (вештачка гнезда сандучастог облика). Због тога већ неко време по нету читам текстове и гледам видео записе о изградњи кућица за птице и желим да поделим са вама моја сазнања. Издвојио сам неколицину слика, које сам преузео са нета, за које сматрам да могу бити корисне. Можете их погледати на овом линку.

Нема јединственог става у смислу пропорција, модела, начина израде, монтаже кућица за птице код струке, ни код волонтера, ни код оних који израђују кућице за продају. Много је различитих модела. Истакао бих да је можда и највећи проблем у вези са овом темом што достина прави кућице за птице како њима одговара, а не како одговара птицама. Наравно, пропорције, модел и монтажа кућице зависе од врсте птице за коју се праве, али и ту има разлика.

Велики број информација и података за обраду, после чега сам се одлучио за пропорције, модел и начин израде кућице за птице који је један од најзаступљенијих. Постоје неки основни параметри које треба испоштовати због функционалности кућице (комфор, изолација, хигијена, чврстоћа, безбедност, заштита од грабљиваца, воде, временских услова…) а овај модел све то испуњава (видите слику горе). Многи га препоручују као адекватан, практичан, једноставан, јефтин модел. Вредност овакве кућице на тржишту је око 1.500,00 / 2.000,00 динара.

Зашто су птицама потребне кућице?

У Србији се у дупљама старих стабала гнезди више од 40 врста птица. Оне се називају дупљашице (дупљарице). Услед вековног смањивања површина под шумама, ове врсте губе станишта. У парковима, шумама редовно се секу стара, шупља и оштећена стабла. С друге стране, у производњи дрвета, секу се релативно млада стабла која не стижу да развију природне дупље. Тако да је све мање места за гнежђење птица дупљашица чиме оне губе станиште. Кућице за птице су одлична замена за природне дупље у дрвету. Прављењем и постављањем кућица за птице у великој мери можемо помоћи птицама дупљашицама.

Израда кућице за птице

Кућица мора бити примамљива за птице а не да их уплаши. Да је по мери птица, да личи на њихово природно станиште. Правимо је од дрвених дасака (пуно дрво) пошто је дрво природан материјал и добар изолатор. Дебљина дасака треба да буде 2 до 2,5 цм због изолације кућице (најмање 1,5 цм). Коју врсту дрвета користити за израду кућице погледајте по нету. Првенствено дрво које је постојаније на разлачитим временским условима, чврсто/тврдо дрво, суво дрво, дрво које није смоласто, не иверица, не шперплоча, не осб плоча (може се користити и меко дрво). Даске се не шмирглају, блањају јер птицама више одговара храпава површина. Могу се користити и водоотпорне еко плоче, које се у угловима спајају помоћу летвица. Код већих кућица странице се могу правити спајањем две даске дрвеним типлама и водоотпорним лепком за дрво.

Осим дасака од дрвета за израду кућице потребно је и:

  • 4 вијка од 2цм за носач
  • 8 вијака од 4цм од чега 4 за заштиту за улаз и 4 за чеп са унутрашње стране крова
  • 20 вијака од 5цм од чега 8 за под и 12 за стране
  • фарба на воденој бази

Кућица се саставља на следећи начин због веће чврстине, боље изолације и веће отпорности на пропуштање воде. Има укупно осам делова. Обратити и пажњу на то која страна даске иде унутар а која споља (погледајте нацрте за прављење кућице за птице). Резови даске да буду равни и под правим углом како би даске што боље уклопиле и налегле једна на другу, како не би било празнина. Кућица се саставља тако да предња и задња страница належу на бочне странице. У врху бочних страница према задњој страници правимо по једну рупу пречника 5 мм за вентилацију. Дно се ставља између страница и увлачи се 1 цм у унутрашњост кућице. На дну се прави пет рупица пречника 5 мм како би вода која уђе, сакупи се у кућици могла да отекне. Кров се не причвршћује него се прави у виду чепа/поклопца да би се могао скинути ради чишћења кућице. Влакна (годови) на крову треба да се пружају уздужно (окомито), како би се вода лако сливала низ даску. Кров правимо са визиром од 1 цм изнад бочних страница и минимум 7 цм до 10 цм изнад предње странице, изнад задње странице нема визира због неких начина постављања кућице на дрво или неку другу површину. Визир изнад предње странице је дужи због заштите од грабљивица и кише. Такође, због заштите од грабљивица, улаз у кућицу се додатно ојачава дашчицом или металним лимом који се поставља око улаза. Улаз је кружног облика и прави се на средини предње странице на растојању од 5 цм од врха предње странице. Улаз се ставља овако високо како би кућица била што дубља, са што већим корисним простором, да птићи не би испали из кућиће и као додатна заштита од грабљивица. Простор на предњој страници између улаза и дна унутар кућице се изгребе како би птице, када дође време, могле да се попну до улаза. Дрво у различитим временским условима „ради“, шири се и скупља, што доводи до пуцања дрвета. Изнутра, при самом врху страница, могу се поставити дашчице у које се причвршћују странице. Дашчице додатно ојачавају кућицу да и услед пуцања дрвета кућица остане компактна.

Неки праве кућицу тако да кров има пад, најидеалније је да пад буде ка предњој страници. Прекривају кров лимом или шиндром, теголом. Додатно причвршћивање крова уз помоћ ексера и жице (нпр. у кров и бочну страну се закуцају ексери који се повежу жицом), помоћу кожне или гумене траке (нпр. стари опасач, унутрашња гума од аутомобила/бицикла или уздуж пресечено баштенско црево), вијком кроз страницу у чеп крова (при отварању крова вијак одврнути). Фиксирају кров а једну страницу кућице праве тако да се може отварати, најидеалније да се отвара једна од бочних страница. Отворе за вентилацију праве тако што бочне странице не належу на кров него се оставља простор од 5 мм између крова и бочних страница. Најидеалније је да кућица у ширини и дужини буде у облику квадрата, мада се праве и кућице у облику правоугаоника али и неких других облика.

Галерија

Можете погледати како је изгледао поступак израде кућица за птице у неколико слика.

kucice-za-ptice-izgled

Постављање кућице за птице

Ова кућица је без носача, тај део је остао на слободу оном ко поставља кућицу. Има више начина, техника за постављање кућица, за више погледајте по нету и прочитајте на блогу у тексту Кућица за птице. Ту су још неки параметри на које треба обратити пажњу: место, годишње доба, висина од земље, полажај у односу на стране света, окружење…

Можете погледати како изгледају кућице постављене на дрво. У питању су слике кућица за птице које смо направили и које се налазе на локацијама: Фрушка Гора, Мали Иђош и Ловћенац.

kucice-za-ptice-postavljene

Заштита кућице за птице

Могу се (не и морају) спољне странице кућице (не и унутрашњост улаза) заштити фарбом у бојама природе која је окружује (тамно зелена, нијансе сиве, смеђа/браон боја) или безбојним лаком, лазуром како би кућицу заштитили од утицаја временских услова, у две/три руке (прва рука основни заштитни премаз, друга/трећа рука завршни премаз). Најбоље је одабрити неки нетоксичан премаз, на бази воде или уља (ланено уље, фирнис), који се одликује дуготрајношћу, еластичношћу и отпорношћу на атмосферске услове (који се понаша исто као и дрво, када је хладно скупља се, а када је топло шири се, што доводи до тога да премаз прати кретање дрвета; не пуца и не љушти се). Треба водити рачуна да се не постављају свеже офарбане кућице јер мирис боје или лака смета птицама. Кад се потпуно изгуби мирис фарбе поставити кућицу.

Кућицу не треба фарбати у једну или у више дречавих/светлих/јарких боја, јер такве кућице су упадљиве и могу привући грабљивице тј. грабљивице ће их лакше уочити. Са друге стране птице, за које су прављене кућице, ће уплашити те ће их избегавати, али може се десити да се у неке и уселе. И једно запажање: Можда ће те видети кућице офарбане у тамно плаву, тамно црвену или црну боју и да су насељене.

За заштиту кућице односно прављење препрека за грабљивице погледајте по нету и прочитајте на блогу у тексту Кућица за птице.

Одржавање кућице за птице

Кућицу треба очистити у октобру-новембру сваке године. Старо гнездо избацити и спалити. Очистити кућицу изнутра и дезинфиковати поливањем кључале воде како би се убили паразити. Не користити друга средства за дезинфекцију због здравља птица. Када се добро осуши вратити кућицу на место и убацити у њу дрвене пиљевине (да не буде преситна и не прекрупна) како би станарима кућице било топлије преко зиме. При чишћењу обавезно користити заштине рукавице, због могуће иритације коже, наочаре и маску. За више информација погледајте по нету.

Нацрт кућице за птице

Урадио сам шеме за кућицу за птице. Може те их преузети и слободно користити. Наравно, прилагодите пропорције ако користите даске других димензија.

Димензије кућице за птице – мања кућица

Мању кућицу за птице могли би да настане: врапци (пољски, покућар/обични/домаћи), сенице (велика, јелова, ћубаста/кукмаста, црноглава/сива, планинска, плава/плаветна), мухарице/муварице (беловрата/црнобела), црвенрепке (обична/шумска), црвендаћи, бргљези/пузавци, плиске/пастирице, детлићи (мали), вијоглави, царићи.

Нацрт кућице за птице са даском дебљине 2 цм – мања

nacrt kucice za ptice

Нацрт кућице за птице са једном даском дебљине 2 цм – мања

nacrt kucice za ptice

Димензије кућице за птице – већа кућица

Већу кућицу за птице могли би да настане: чворци (обични), ћукови, детлићи (велики, црвеноглави, средњи), жуне (сива, зелена), вијоглави, врапци (покућар/обични/домаћи), сенице (велика, јелова), мухарице/муварице (сива), црвенрепке (шумска/обична, црна), бргљези/пузавци.

Нацрт кућице за птице са даском дебљине 2 цм – већа

nacrt kucice za ptice

Нацрт кућице за птице са једном даском дебљине 2 цм – већа

nacrt kucice za ptice

Удружења која се баве заштитом птица

Ако планирате да организујете акције већег обима, да направите већи број кућића за птице, да их поставите, претходно се обратите стручњацима за савет. Можете добити информације да ли је у току нека акција у вези прављења и постављања кућица за птице у коју можете да се укључите. Ако правите акцију на локалу могу вам дати савете за које птице да правите кућице, како и где да их поставите и сл. Рад Удружења можете подржати чланством, донацијама, куповином производа. Испратите линкове за више информација.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, Нови Сад
pticesrbije.rs
facebook.com/BirdLifeSerbia
instagram.com/birdlife_serbia
twitter.com/birdlifeserbia
youtube

Удружење љубитеља природе „Рипариа“, Суботица
riparia.org.rs
facebook.com/Riparia
youtube

Лига за орнитолошку акцију Србије, Београд
ptica.org
facebook.com/LOASRB

Фондација за заштиту птица грабљивица, Београд
vulture.org.rs
facebook
twitter.com/zaptica
youtube

Линкови

Издвојио сам неке од занимљивијих извора које сам користио:

Прочитајте још текстова са блога на тему кућице за птице.