Оптимизација сајта за претраживаче

Правилном, квалитетном Оптимизацијом за претраживаче (SEO) ваш сајт се у претрази (Google, Bing …) на задати појам појављује на првом месту или на првој страници у резултатима претраживања.

Овде ћу навести сновне кораке у оптимизацији сајта.

Одабрати одговарајући домен .com, .net, .org, .info. Назив домена треба да одговара садржају, теми сајта.

За сваку страницу сајта унети одговарајући назив (Title), опис (Description) и кључне речи (Keywords).

Користити алате Google Webmaster tools, Google Аnalytics и Bing Webmaster tools и пратити резултате, статистику унутар ових услуга и на основу истих даље унапређивати SEO.

Пријава сајта у каталоге линкова.

Размена банера/линкова са другим сајтовима.

Представљање/промоција/рекламирање сајта на друштвеним мрежама, форумима, блоговима, сајтовима …

После два три месеца искористите неке online алате за SEO анализу да би видели како се сајт рангира, на шта да обратите пажњу и како да унапредите оптимизацију.

На крају оно најважније, а то је садржај сајта. Квалитетан, јединствен, оригиналан садржај вам је најбоља и најјача карика у SEO ланцу. Пожељно је за наслове у тексту користити heading (<h1>наслов</h1> и/или <h2>наслов</h2> …) а за слике користити атрибуте title и alt.

Није ствар само у томе да се испоштују сви ови кораци битно је урадити то на прави начин, квалитетно. Значи, и да механички испоштујете све кораке у оптимизацији то вам аутоматски не доноси добро рангирање у резултатима претраге; шта више ако то урадите на траљав, аљкав начин може доћи до супротног ефекта. Зато добро пазите шта радите: где рекламирате сајт, с ким размењујете банере, које су вам кључне речи …

Подвлачим: Није битан квантитет битан је квалитет.