Сербиан ГНУ/Линукс

Доступан је за преузимање Сербиан – ГНУ/Линукс оперативни систем на српском језику. Идеја за име пројекта није нова јер постоји скоро шест година, а потиче од једног тада активног Дебиан корисника. Циљ је био да се добије стабилан оперативни систем који ће бити локализован на наш језик. За основу је коришћен Дебиан у својој стабилној верзији, са КДЕ графичким окружењем. Сербиан долази подешен на ћириличну варијанту, а кроз системске поставке може бити одабрана и латиница, као и ијекавица за обе варијанте.

ИСО слика која је доступна за преузимање у 32-битној и 64-битној верзији, а на њој се поред уобичајених програма који долазе уз КДЕ графичко окружење, налазе и канцеларијски пакет LibreOffice, видео плејери VLC i SMPlayer, као и аудио плејер Audacious. У одељку где су програми за интернет, можете пронаћи веб читаче Iceweasel и Chromium, као и Skype. Oд значајнијих програма, ту су још Guvcview и GIMP. Предност у избору софтвера имали су преведени програми.

Ако желите да помогнете промоцији, доступни су и банери за ту намену.

За крај, ако вам се догоди некакав проблем у раду, или недостатак драјвера, све савете и упутства, које можете наћи на форумима, а која важе за садашњи стабилни Дебиан, слободно можете употребити да би побољшали Сербиан.

За више информација и преузимање посетите Дебиан Србија блог, страницу посвећену Сербиану, Питања и одговори, видео записи: Како инсталирати Сербиан и Сербиан, налог на Sourceforge-у.

Сербиан ГНУ/Линукс за старије рачунаре.

[извор]