Ubuntu GNOME

Ubuntu је популарна GNU/Linux дистрибуција, а GNOME је окружење радне површи.

Ubuntu GNOME је GNU/Linux дистрибуција заснована на Ubuntu-у и долази са GNOME окружењем радне површи. LTS – верзија са дугорочном подршком доноси подршку у трајању од 3 године, а остале верзије подршку у трајању од 9 месеци.

Прво стабилно издање Ubuntu GNOME-а објављено је 18. октобра 2012., верзија 12.10 кодног имена Quantal Quetzal. Са верзијом 13.04, кодног имена Raring Ringtail, која је објављења 26. априла 2013. Ubuntu GNOME је постао званични дериват Ubuntu-а. Ubuntu GNOME прати исти систем именовања као и Ubuntu, и свако издање има кодно име, број верзије базиран на години и месецу издања.

Минимални системски захтеви су: процесор од 1 GHz, 1.5 GB RAM-а и 7 GB слободног простора на тврдом диску.

Ubuntu GNOME је доступан бесплатно за преузимање преко интернета. Можете га испробати (и користити) и без инсталације на тврди диск, а можете га и инсталирати упоредо са постојећим оперативним системима које имате на рачунару. Ubuntu GNOME је слободан, бесплатан и легалан за употребу и дељење, како код куће, тако и на послу.

Пошто је Ubuntu GNOME пројекат веома млад свака помоћ је добродошла. Зато, ако неко жели да помогне (маркетинг, програмирање, тестирање…) и тиме постане до Ubuntu GNOME тима будите слободни да контактирате Ubuntu GNOME тим.

Линкови: