Укратко о ракији и Попиракији

УКРАТКО О РАКИЈИ И ПОПИРАКИЈИ

верзија 1.
Ловћенац – Фекетић, март 2021.

О ракији

Ракија је јако алкохолно пиће. Реч ракија је арапског порекла и потиче од речи “ал-рак”, што у слободном преводу значи зној. Назив “ракија” у српском језику је ушао из турског, на коме се исто пиће зове “раки”. У почетку се ракија користила пре свега у терапеутске, медицинске сврхе. Временом је на нашим просторима постала најпопуларније јако алкохолно пиће које се служи у различитим и свакодневним приликама.

Справљање ракије

Веома битни фактори у процесу справљања ракије су: хигијена, квалитетна сировина, одговарајућа опрема и апарати, савестан рад.
Природне ракије се праве од зрелог, здравог и чистог грожђа и воћа. Плодови се уситњавају, пасирају при чему се одвајају коштице, петељке. Добијена маса (кљук, комина, троп) се одлаже у каце, бурад на врење (ферментацију). Пре затварања буради кљуку је дозвољено додати енолошка средства (ензими, квасци, храна за квасце…) како би врење било што успешније. Шећер се не додаје. Врење се одвија у затвореним бурадима уз помоћ врењача (врањ за врење), на температури од око 18 до 20 °C. Врењача не дозвољава улазак ваздуха у буре, а дозвољава да из бурета излазе штетни гасови који се стварају при врењу. Бурад се не излажу директном утицају сунчевих зрака. Бурад се отварају пошто се заврши врење. Горњи, површински слој кљука (клобук, капа) се одстрањује и баца. Преврели кљук иде у казан за печење ракије, на дестилацију. Приликом печења ракије врши се двострука дестилација. Првом дестилацијом се добија мека (сирова) ракија, а њеним препеком (друга дестилација, редестилација) љута ракија, препеченица. У току прве и друге дестилације врши се одвајање фракција: прва фракција (првенац), друга фракција (срце) и трећа фракција (патока) (док по некима, одвајање фракција се врши само у препеку, док се у првој дестилацији издваја сав алкохол). Првенац и патока се одстрањују (док по некима, не и бацају већ се могу засебно пећи у ракију лошијег квалитета). Срце је оно што називамо здравом ракијом. Ова ракија је веома јака, са високим процентом алкохола у себи, и није за конзумирање. Ракија се потом одлаже на старење (дозревање) у бурад (бачве) од дрвета и инокса, у балоне од стакла. Што дуже ракија одлежи (стари) то је квалитетнија. Период одлежавања зависи и од врсте ракије. Препоручује се бар три до шест година одлежавања у бурадима од дрвета (храстовим). Неки минимум за одлежавање, да би се ракија стабилизовала (смирила), је два месеца. У току или после периода одлежавања, како би могла да се конзумира, ракија се разблажује дестилованом водом и то постепено у дужем временском периоду. Препоручује се разблаживање на јачину од 40 до 45 % вол. у зависности од врсте и старости ракије. Када се разблажи на жељену јачину ракија поново треба да одлежи бар три месеца како би се стабилизовала и онда је спремна за конзумирање.

Како се чува ракија?

С обзиром да природне ракије не трпе светлост, треба их чувати у мрачним просторијама (на тамном месту или заштитити од утицаја светлости) које задовољавају и друге услове (температура од око 15 до 20 °C, влажност ваздуха 75 % и друго). На светлости се стварају штетни састојци који негативно утичу на њен квалитет, укус и мирис. Рок трајања ракије је неограничен.

Култура пијења ракије

Старија природно обојена ракија пије се на собној температури између 17 до 19 °C, док млађа безбојна ракија може да се пије и на нижој температури између 10 и 12 °C. Ракије се конзумирају из чаше са стопом и телом којем је доњи део шири а горњи ужи. Grappa чаше и чаше облика тулипана. Чаша се држи за стопу да се ракија не би грејала рукама. Када се флаша отвори пусти се да одстоји макар минут, па се тек онда ракија сипа у чашу. Затим се исто толико сачека до првог гутљаја. Колико година је стара ракија толико минута се чека. У чашу се сипа мала количина ракије. Лаганим кружним покретима руке ракија се заврти по зиду чаше и прво се очима наслути квалитет пића, да ли оставља “сузе” на зиду чаше, какве је боје и слично. Помирише се кроз отвор на врху чаше да се осете ослобођене ароме. Гутљај ракије, барем први, увек би требало да је мањи, обавезно се задржи неколико секунди да се ракија лагано разлије у устима да би се све осетило, а онда гутљај прогута полако.
Увек пијте паметно. Пијте мало, полако, огледно али квалитетно.
Треба радити на умереној културној потрошњи ракије.

Упозорење!

Ракија је намењена само пунолетним лицима.
Продаја и услуживање ракије малолетним лицима је забрањено.
Са ракијом се мора опрезно. Прекомерно конзумирање ракије доводи до честих пијанстава, а она до болести зависности (алкохолизам). Оба стања имају многобројне штетне последице (психичке и физичке) по здравље.
Када пијете – не возите, када возите – не пијте.

*

Ако смо вам овим информацијама заголицали машту и отворили низ питања, недоумица молимо вас да одговоре потражите у стручној литератури. Ипак, овде је премало простора да би се све могло написати. Срећом постоји литература која о ракији говори много шире и стручније, између осталог са детаљним описима процеса справљања и чувања ракије.

Извор: текстови, чланци са интернета, књиге.

О ПОПИРАКИЈИ

ПОПИРАКИЈА је бренд који смо осмислили и креирали за домаћу ракију коју правимо за сопствене потребе већ четврту годину. Бренд је озваничен 19. јануара 2020. године (на Богојављење).

Ракију правимо од не третираног грожђа и воћа из сопственог дворишта, двоструком дестилацијом (препеченица) преврелог кљука (комина, троп). У питању су мале количине младе ракије која не одлежава (стари, сазрева), чиста је и безбојна („бела“), јачине између 18 до 20 гради (око 45 до 50 % vol.). Са њом се не експериментише (купажирање, храстови штапићи…) и пије се неколико месеци после печења. Чува се у стакленим балонима, а пуни у стаклене боце запремине од 500, 700 или 750 ml. У овом процесу печење радимо услужно јер немамо казан за печење ракије (весела машина, пецара), а остало је наш рад. Прву ракију смо пекли 2017. године од грожђа, затим 2018. од грожђа, 2019. од шљива, 2020. од шљива, крушака и јабука.

Назив

Назив ПОПИРАКИЈА је изведен од надимка презимена које носимо Попивода. Надимак поодавно егзистира, у разним варијацијама. 🙂

Слоган

Слоган ПОПИРАКИЈА се не купује, ПОПИРАКИЈА се заслужује. 😉 дошао је од изреке “Љубав се не купујe, него се заслужује”. И јесте тако. Попиракија се не продаје, само се поклања тј. не може се купити, већ само добити на поклон.

Живели !!!

Преузмите верзија 1. март 2021: флајер Укратко о ракији и Попиракији.
Преузмите верзија 2. септембар 2022: флајер Укратко о ракији и Попиракији.