ЛУГоНС

LUGoNS – Linux user group of Novi Sad је једна од најстаријих Линукс заједница на нашим просторима. Одавно је превазиђен географски назив заједнице.

Настали смо из идеје, као и све добре ствари на овом свету. milobit – један од оснивача ЛУГоНСа, 90-тих година отишао је у Немачку где се први пут сусрео са СУСЕ Линуксом, одатле потиче његова страст и залуђеност истим. Кроз учење и рад на Mannheim Универзитету стиче богато знање као и помоћ и подршку пријатеља у годинама које следе. У то време упознаје Николу Кавечана са којим остварује своје идеје и крајем 21-вог века настаје ns-linux.org.

У годинама које следе нижу се бројни пријатељи и сарадници који су радили на јачању ЛУГоНСа: Даница Новаковић – kaneolopa и Никола Новаковић – dreamerns, Никола Котур – kotnik, Горан Мекић – meka, Дани Ласло – nsd, Велибор Глишин – bobus, Слободан Средојевић – ssl, Лазар Стричевић – lucky, Жарко Живанов – zare број који расте из дана у дан и немогуће их је све побројати.

2005 сајт има одличну посећеност, организује се прво окупљање корисника, на наше изненађење кафић Стинг је био мали да прими све који су дошли. То је био знак да је време да постанемо званична заједница и регистровали смо се.

Одмах након тога отворен је форум, лабораторија, почели смо са предавањима и едукацијом људи о слободном софтверу, програмирању, технологијама. Организоване су бројне презентације, скупови, LID-ови (Linux Instal Day) у оквиру ЛУГоНС hacker space.

Иза нас су пројекти превода на српски језик  SlackBook-а и Gentoo handbook-а, затим Tor – који је још увек у разради, Mailing листе, Виртуелна учионица, бројна предавања на факулетитма. Још много тога је у плану.

Због свих вас који сте нам несебично пружали подршку свих ових година ЛУГоНС јача и шири се из дана у дан. Сви заинтересовани добродошли су да нам се придруже.

Рад и активности ЛУГоНС заједнице можете пратити на

Званичној страници ЛУГоНС

Форуму ЛУГоНС заједнице

ЛУГоНС Планети

ЛУГоНС Вики страници

Такође смо доступни путем IRC-а
irc сервер: irc.freenode.net    канал: #lugons

[извор]


О ЛУГоНСу на овом блогу: